Vinnare Afrikanska mästerskapen 2022

Vinnare Afrikanska mästerskapen 2022

Grattis till Senegal som precis har vunnit Afrikanska mästerskapen 2022. Det har varit en lång resa för dessa två afrikanska lagen hela fram till denna finalen, som bjudit på allt möjligt från 0-0 i både halvtid och fulltid, med en missad straff av ingen minder än Mané för sitt Senegal. Mané ligger på plats 3 i skytteligan i detta mästerskap. Salah som är Egyptens stora kung ligger på plats 8 i den tabellen. Det blir inte mycket mer Final en som går vidare hela vägen till straffar. Men som sagt, vägen fram till finalen har inte varit enkel, så varför inte köra på spänning hela vägen ut. Två av de bästa Afrikanska spelarna är Sadio Mané (Senegal) och Mohammed Salah (Egypten), spelar alltså båda i Liverpool. Nu möttes dom i denna mycket spännande och långdragna final.

Egypten fotbollsnation

Här har vi en fotbollsnation som på senare tid faktiskt har börjat bli bättre och bättre efter en ganska lång svacka. Man har självklart gjort bragder tidigare med Guld, Silver och brons:

  • Guld (1957, 1959, 1986, 1998, 2006, 2008, 2010)
  • Silver (1962, 2017)
  • Brons (1963, 1965, 1970, 1974)

Detta visar att det finns vinnarskallar och potential i detta Afrikanska landslag. Nu har dom alltså tagit sig hela vägen till final i Afrikanska mästerskapen 2022. Vilket är precis vad dom kämpat och kämpat för. Stort inför Fotbolls VM som spelas senare i år. Hur som helst så kan man bara ta och gratulera Egypten för en Final. Största spelaren i Egypten är helt klart Mohammed Salah.

Senegal fotbollsnation

Senegal är en fotbollsnation som idag har en del bra spelare vilket också tog dom till denna final i Afrikanska mästerskapen 2022. Några stora bragder finns det inte att skryta om. Man har på sin höjd skrapat ihop två silver titlar i denna turnering sedan tidigare. Väldigt roligt att se hur Senegal tagit sig hela vägen fram till denna final och samtidigt alltså vinna guld i Afrikanska mästerskapen 2022. Nu har dom alltså ett helt eget guld i Afrikanska mästerskapen 2022 med ett avgörande på straffar där Sané blev den spelaren som satte sista straffen och tog sitt lag till vinst.

Afrikanska mästerskapen 2022 är slut för denna gången

Turneringen har nått sin destination och är avgjord på bästa tänkta sätt, vilket blev hela vägen till straffar. Man ska också tillägga att det faktiskt blev en straff för Senegal i första halvlek som missades av Sengals största spelare Sadio Mané som idag spelar i Liverpool. Som tidigare nämt så är Sadio Mané och Mohammed Salah  lagkamrater i Liverpool och idag spelade dom mot varandra istället. Vinnare Afrikanska mästerskapen är alltså Senegal som på straffar sänkte Egypten med sista skottet från Sané. Mäktigt att ett landslag som detta för första gången vunnit en titel. Det kommer nog sjöngas, dansas och festas hela natten lång för en av Afrikas nationer. Vi kan inte mer än gratulera Senegal som haft tufft motstånd hela turneringen, men visat att dom har vad som krävs för att vinna och ta hem titeln som Afrikas bästa lag 2022. Det är inte dåligt jobbat, det visar att även om man inte är största favoriten in turneringen så går det att vinna ändå. Grattis!

Relevanta artiklar