Odds 2023

Odds online för Svenska spelare! Vi jämför spelbolagen för att hitta bästa odds online varje dag och förklarar hur du kan spela!Vi ska ta oss vidare i resan när det kommer till odds online och betting. När du är redo vill vi att du ska ha så bra koll som möjligt på de olika möjligheterna till bettande. Vi vill även att du ska ha kontroll över ditt spelande och tycka att det är roligt, inte att bli spelberoende för att få motsatt effekt. Som vi har nämnt tidigare så har även regeringen hjälpt oss med nya regler och riktlinjer när det kommer till betting.

Detta genom att tvinga spelbolagen till att inneha en svensk spellicens för att få vistas på den Svenska marknaden, många oseriösa aktörer har därför också lämnat den Svenska marknaden. För din trygghet rekommenderar vi att du alltid ser efter så att bolaget har en Svensk licens, detta gör du enklast genom att besöka spelinspektionen. Om det visar sig att spelbolaget inte har en Svensk licens och du ändå väljer att spela via bolaget, så innebär det oftast att du även kommer bli tvungen till att skatta dina vinster! Vi går vidare och tittar nu lite närmre på:

 • Vad är odds online och betting?
 • Hur fungerar det?
 • Vilka olika odds online finns att spela på?

Berätta för oss veta om du känner att du inte finner svar på någon fråga om odds och betting. På så vis hjälps vi åt att ta fram den information som du anser nödvändig. Både för dig som ska börja betta, men även för nära och kära! Det finns även många strategier att ha koll på i bettingvärlden, på vår sida kan du sedan läsa mer om dem.

Vad är odds online och betting?

Odds online, betting, vadslagning eller vad du än väljer att kalla det har oftast samma betydelse och innebörd. Man slår vad om någonting, den vanligaste utgången i betting är att vinna eller försvinna, du får rätt eller fel. Du satsar helt enkelt pengar på en typ av händelse som ska ske och som du själv tror på. Har du rätt så får du en typ av vinst i form av dina investerade pengar och många gånger lite till. Förlorar du vadet så har du förlorat dina investerade pengar, oftast allt. På många spelsidor idag så kan man variera mellan betting och casinospel.

Vi skulle inte säga att detta är något nytt och revolutionerande med odds online. Betting har funnits i alla dess tider – vanligaste formen förr var att betta på en vinnare eller en förlorare. Idag ser vi en helt annan typ av betting med helt nya marknader, ta exempelvis:

 • Vinster
 • Vinster under en viss period eller halvlek
 • Antal gula eller röda kort
 • Hörnor
 • Frisparkar
 • Inkast
 • Hur många mål det ena laget vinner med
 • Hur många mål ett lag gör
 • Under vilken period ett mål görs
 • Hur många mål som görs under en period eller halvlek
 • Live odds online

Listan kan göras väldigt mycket längre, kila in på våra spelsidor och ta för dig. Men vi kommer lite senare att återkomma till de olika marknaderna som finns för betting. Marknader där du kan lägga bets på enstaka odds eller flera i kombination, där en odds räknare sätter ihop oddset.

Populära odds online vi oftast bettar på

Typ av spelPopularitet 1-10Finns hos våra partners
Tippa vinnare10Ja
Tippa vinnare halvlek10Ja
Hörnspel9Ja
Över/Under antal mål8Ja
Frisparkar7Ja
Antal kort6Ja
Asian Handicap5Ja
Asian5Ja

Hur sätts odds online på en match eller annat event egentligen?

Det görs lite olika från spelbolag till spelbolag givetvis. Det finns spelbolag som anlitar externa bolag där ett så kallat oddsproffs sätter oddsen och har fokus på en eller några specifika ligor, men det finns även de som har automatiserade system. När ett odds online ska bestämmas tar man höjd för många faktorer, exempelvis tar man höjd för:

 1.   Hur har lagen spelat tidigare?
 2.   Vilka skador har laget?
 3.   Vart i tabellen är dessa lagen?
 4.   Vilket väder spelar dem i?
 5.   Hur ser formen ut för lagen?
 6.   Vart spelas matchen?
 7.   Vilken typ av match är detta, vänskaps eller tävling?
 8.   Vilken domare dömer matchen?

Faktorerna kan givetvis vara fler! Men som du ser är oddsen inte satta med någon form av magkänsla eller hjärta för ett lag. Det ligger snarare mycket jobb och hårt arbete bakom för att kunna se på sannolikheten och göra en bra kalkyl. Därför kan ett odds online också variera från högt till lågt när vi spelare ska placera vårt bet.

De som sätter oddsen innan en match har startat och de som analyserar samt sätter odds online under en match Live är oftast två olika personer som har olika spetskompetens. För Livebetting heter denna person Livebettingoperatör.

För att knyta ihop säcken så är det både människor och system som sätter dessa odds, spelbolagen själva eller med hjälp av andra bolag. De som sätter oddsen innan en avspark och de som sätter odds online under en match, är oftast olika personer som har olika kunskap inom de olika områdena.

Förklarat hur odds sätts hos spelbolag

Vilka typer av odds online finns det inom betting?

Det finns några olika typer av odds att kika på inom betting som är bra att ha koll på och förstå, vi tittar på exempel som semifasta odds, fasta odds och löpande odds.

Semifasta odds online

Detta innebär att oddset för just ditt event är rörligt. Det är rörligt fram tills det att du har placerat din summa pengar och bettat på ditt event. Nu när du har fått ditt odds så är det inte säkert att exempelvis din vän får samma om denne bettar efter dig. Detta för att oddset fortsätter vara rörligt även efter att du placerat ditt bet, inte för dig, men för de andra som bettar efter dig. Skillnaden är att du låst ditt odds i samma stund som du placerat dina pengar. Semifasta odds är det vanligaste du kommer att se ute på spelmarknaden. Live odds online är också semifast odds, skillnaden är helt enkelt att du placerar ditt bet live, dvs under ett pågående event och inte innan matchstart.

Fasta odds online

Är precis som det låter egentligen. När spelbolaget har lagt sitt odds så är det detta odds som gäller hela vägen fram till start. Du kan alltså när som helst innan ditt event startar placera ditt bet utan att behöva oroa dig över att oddset ändras. I dessa fall kan du ta dig lite extra tid till att läsa på lite innan matchstart och göra din analys i lugn och ro.

Löpande odds

Kanske är det familjärt för dig som spelar på Trav och vinnarspel? Ett löpande odds innebär att oddset förändras hela vägen fram till startsignal, även om du placerat ditt bet innan start. Så du vet egentligen inte vad du får för odds förens eventet startar. Du och din vän kommer då att få samma odds oavsett när ni valt att spela på samma match. Detta gäller även med alla andra som också spelat på eventet.

Spelberoende av odds

Att skapa ett beroende av något man tycker är roligt är inte ovanligt, då har saker och ting ofta gått för långt. Här måste du våga ta det jobbiga steget och sätta ner foten för dig själv, eller våga att ta hjälp av någon annan som gör det för dig. Låt inte ditt beroende fortsätta, dra dig själv tillbaka till ett sunt läge eller en spelpaus.

Ett annat namn för det hela är missbruk, vi alla har sett exempel på utfall av droger eller alkoholmissbruk när det påverkar vår hjärna – detta kan leda till extremt svåra problem. Det finns saker du själv kan göra, men också någon annan i din omgivning om någon av er upptäcker att du har ett problem med att hejda dig själv från att spela.

Tänk exempelvis på dina nära och kära, hur påverkas dem om detta fortsätter? Ibland är det inte fel i att blanda in andra och känslor för att underlätta ditt beslut mot rätt väg. Att få tillbaka din kontroll och inte låta ditt beroende styra är ett måste!

Spelpaus

På alla sidor med svensk licens är du oftast ett knapptryck från att begränsa dig själv från spelande. Alternativt besöker du www.spelpaus.se och spärrar dig själv där. Det som är så skönt är att du inte kan ångra dig, du spärrar dig oftast en, tre eller 6 månader. Det finns även ett tillsvidare alternativ vilket innebär att du efter 12 månader kan logga in och ta bort din spärr. Ibland kan det alltså vara skönt att ta en paus i kortare perioder eller längre beroende på hur allvarligt läget är.

Testa en självuteslutning

Det går även att göra en självuteslutning på exempelvis 24 timmar hos spelbolagen. Det kan vara en annan typ av uteslutning om du känner att något behöver göras nu medan du funderar över hur du ska göra under det långa loppet. Även denna funktion finns hos alla spelsidor med svensk spellicens.

Gör ett självtest

På alla spelsidor hittar du ett självtest att göra för att få koll på hur dina spelvanor ser ut. Ibland kör man bara på i blindo och reflekterar ej över sina spelvanor. Om du någon gång känner att du stirrat lite väl länge på skärmen hos spelbolaget då kan det vara läge att göra ett snabbt litet test. Det kan vara en ögonöppnare för många och ta tag i saker innan det blir försent!

Maxbelopp för odds

Använd de spärrar som spelbolaget du spelar hos har, exempelvis spärr för insättning när du når ett visst tak under en vecka eller månad. Skäms inte heller för att ta hjälp av någon anhörig eller vän du litar på, kan de hjälpa dig?

Stödlinjen

När du har ett missbruk så har du även rätt till vård. Det finns många behandlingsmetoder du kan få tillgång till, vänd dig alltid till Stödlinjen för att få hjälp eller rådgivning om vilka vägar du kan ta, du når dem via 020-819 100 eller chatt. Kila in på deras hemsida www.stodlinjen.se eller klicka här om du vill veta mer.

Odds online och betting möjligheter

Vi tar och tittar på lite olika möjligheter att betta på här nedan, dessa kan utvecklas och ändras med tiden men det är alltid bra att ha koll på marknaden innan man ger sig ut och letar rätt odds online. Har du rätt grunder så kommer du enklare att förstå de olika kombinationer spelbolagen har av spel. Exempelvis kan spelbolagen göra ett fint odds av två kombinerade marknader som: Lag A vinner + att det blir över 2.5 mål i matchen. Många gånger för vi frågor som:

-Hur hittar jag svenska spel och oddset för lången?

-Hur spelar man på oddset online?

Du kan spela på odds online hos så många spelbolag att vi listar dem åt dig, inte bara hos ett bolag. Vi hjälper dig att förklara de olika oddsalternativen som du också kan spela på när det är dags.

Vi tar och tittar på vanliga oddsformer nedan så att du sedan har stenkoll på mycket i oddsvärlden:

Fulltidsresultat odds (1X2)

I vårt tycke den äldsta av alla oddsformer att spela på.

Detta innebär att du exempelvis i en fotbollsmatch väljer att spel på hemmalaget (1) vinst, bortalaget vinst (2) eller alternativt ett oavgjort mellan lagen (X). Detta gäller då för ordinarie tid, i en fotbollsmatch har du vanligtvis 90 minuters speltid plus tilläggsminuter, eventuell förlängning eller straffar räknas då inte in i spelet.

Dubbelchans odds (12 / 1X / X2)

Detta innebär att du har möjlighet till att välja fler än ett utfall i en match till ett visst odds. Om två lag möts kan du då välja att spela på vinst för någon av lagen, antingen exempelvis hemma eller bortalaget (12), vid oavgjort förlorar du. Du kan även välja att spela på hemmalaget eller oavgjort i matchen (1X), vinner bortalaget på förlorar du. Alternativt kan du spela på bortalaget eller oavgjort (X2), vinner hemmalaget så förlorar du. Dubbelchans är väldigt populär när du ska kombinera olika matcher i samma kupong och bygga upp ditt odds. Detta gäller också ordinarie speltid, i ett fotbollsexempel 90 minuter + tilläggstid, dvs inte förlängning eller straffar.

Insatsen tillbaka vid oavgjort / Draw no bet odds (1-2)

När du känner att spela oavgjort (X) inte är ett alternativ! Ibland vill man bara sätta en vinnare och inte tänka på att ett lika resultat ger en förlust, då är detta alternativ guld för dig. Spelet gäller under ordinarie speltid här också, skulle det visa sig att inget utav lagen vinner så får du helt enkelt tillbaka de pengar du bettat för.

Att kvalificera sig / Lag att gå vidare odds (Lag A – Lag B)

Är vanligt att du ser i olika cupmatcher och liknande där ett utav lagen ska ta sig vidare och den andra inte. Kanske har du sett det i fotboll när Champions League spelas och lag ska vidare till semifinal eller final. Här spelar du helt enkelt på två alternativ, antingen att hemmalaget går vidare till nästa runda eller att bortalaget tar sig vidare. Detta spel inkluderar då förlängning men även eventuella straffar.

Att vinna trofén odds (Lag A – Lag B)

Ser du ibland i finaler av cuper osv, väldigt likt alternativet att kvalificera sig / lag att gå vidare. Du väljer här att lag A eller lag B vinner trofén, detta inkluderar också hela matchen dvs eventuell förlängning och straffar.

Förklarat Asian Handicap

Asian Handicap tabell

Är en typ av spel som lockar många spelare, oftast har dessa ett fint odds och är lite av ett säkrare alternativ vid oavgjort exempelvis.

Vi kikar på några alternativ här:

Asian Handicap 0.0

Känner många igen som alternativet ovan ’’insatsen tillbaka vid oavgjort’’ eller ’’Draw no bet’’. Vinner laget du lagt på så vinner du, förlorar laget så har du förlorat, spelar de lika så får du pengarna tillbaka. Bra att veta här är att Asian  oftast har bättre odds än spelet ’’Insatsen tillbaka vid oavgjort’’.

Asian Handicap -0.25

Här börjar du tycka att ditt lag är en bra favorit och kanske vinner dem med flera mål vilket att gör att du tror på dem lite mer. Här ger du motståndarlaget en kvarts boll ledning inför starten kan man säga. Fördelen här är att om lagen skulle spela oavgjort så får du halva insatsen tillbaka, det får du ju inte om du skulle spela en rak vinst i vanliga fall. Så om ditt lag vinner så vinner du, vid förlust så förlorar du och vid oavgjort får du halva insatsen tillbaka

Asian Handicap -0.5

Ett annat spel för rak vinst som i exemplet fulltidsresultat fast för något av lagen.

Det innebär att de laget du spelar -0.5 måste vinna med minst 1 mål, exempelvis 1-0 eller 2-1 om det är hemmalaget du lagt på. Kort och gott innebär det att du vinner om ditt lag vinner, vid oavgjort eller förlust så är även förlusten ett faktum för dig.

Asian Handicap -0.75

Nu börjar det hända spännande saker och flera utfall är möjliga! I det fall du spelar detta alternativ på ditt lag så tror du att ditt lag kommer vinna med minst ett mål och gärna fler. Om ditt lag spelar oavgjort så har du förlorat, likaså om det lag förlorar.

Om ditt lag dock vinner med två mål, exempelvis 2-0 eller 3-1 så har du vunnit. Skulle dit lag enbart vinna med ett mål, exempelvis 1-0 eller 2-1 så får du vinst på enbart halva din satsade insats, den andra halvan får du direkt tillbaka utan någon vinstsumma.

Asian Handicap -1.0

Här innebär det att ditt lag ligger under med 0-1 innan matchen ens startat. Vad som gäller här är följande: Om ditt lag vinner med ett mål, exempelvis 1-0 eller 2-1 så får du insatsen tillbaka. Vinner ditt lag med två eller fler mål så har du en vinst, exempelvis 2-0 eller 3-1. Vid oavgjort resultat eller att det andra laget vinner så har du också en förlust att vänta.

Du kommer se fler Asian Handicap med minus, samma logik gäller även där bara att du oftast får addera mål beroende på vilken typ av Asian du väljer att spela på. För att du ska känna dig lite mer säker så tar vi några fler exempel på Asian Handicap och utfallet av dessa.

Asian Handicap -1.25

Om ditt lag i detta fall förlorar eller spelar oavgjort så innebär det en förlust för dig. Vinner ditt lag med två mål eller mer, exempelvis 2-0 eller 4-0 så har du en vinst. Skulle ditt lag enbart vinna med ett mål exempelvis 1-0 eller 2-1 så får du halva din insats tillbaka, återigen därför att din motståndare leder med lite mer än ett mål mot ditt lag innan start.

Asian Handicap -1.5

Du förlorar om ditt lag förlorar, spelar oavgjort eller bara vinner med ett mål (exempelvis 1-0). Skulle ditt lag vinna med 2 mål eller fler, exempelvis 2-0 eller 3-0 så har du en vinst.

Asian Handicap -1,75

Du förlorar om ditt lag förlorar, spelar oavgjort eller bara vinner med ett mål (exempelvis 2-1). Du vinner om ditt lag vinner med minst tre mål, exempelvis 3-0 eller 4-1. Skulle ditt lag vinna med två mål, exempelvis 2-0 så får du vinst på halva din insats och andra halvan av insatsen får du tillbaka.

Asian Handicap -2.0

Om ditt lag förlorar med ett mål eller spelar oavgjort så har du förlorat ditt bet. Vinner ditt lag med minst tre mål så har du vunnit. Vinner ditt lag med två mål så får du din insats tillbaka.

Asian Handicap -2,25

Om ditt lag i detta fall förlorar eller spelar oavgjort så innebär det en förlust för dig. Vinner ditt lag med tre mål eller mer, exempelvis 3-0 eller 4-1 så har du en vinst. Skulle ditt lag enbart vinna med två mål exempelvis 2-0 eller 3-1 så får du halva din insats tillbaka.

Asian Handicap -2,5

Du vinner enbart om  ditt lag vinner med minst tre mål, exempelvis 3-0 eller 4-1. Vi oavgjort, förlust eller vinst med upp till två mål så innebär det en förlust för dig som spelare.

Asian Handicap +0,25

Nu börjar vi istället spela på skrällen vilket kan vara kul! När du spelar +0,25 på din skräll och tror att de ska vinna så ger du dem lite fördel i starten med en kvarts boll att starta med. Detta innebär att om ditt lag förlorar så har även du förlorat. Skulle ditt lag vinna så vinner även du, vad som dock händer om det skulle bli ett oavgjort resultat är att du får vinst på halva din placerade insats och andra halvan får du tillbaka.

Asian Handicap +0,5

Här get du skrällen en vassare fördel till vinst för er båda! Skulle ditt lag förlora så förlorar även du vilket är en självklarhet. Skulle ditt lag vinna så vinner även du, men det som är intressant i detta läget är att om det blir oavgjort så vinner du ändå. Påminner mycket om dubbelchans spelet med 1X eller X2.

Asian Handicap +0,75

Vi fortsätter att förstärka våra vinstchanser med skrällen. Detta innebär att om ditt lag vinner så vinner även du, du vinner även om det skulle bli oavgjort.  Skulle ditt lag förlora med minst två mål exempelvis 0-2 eller 0-4 så har du förlorat. Skulle ditt lag dock förlora med enbart ett mål, exempelvis 0-1 så får du halva din insats tillbaka.

Asian Handicap +1,0

Nu pratar vi ledning på riktigt, din skräll leder i detta fall med 1-0 innan matchen ens startat! Du vinner om ditt lag vinner och om de spelar oavgjort, du förlorar om ditt lag förlorar med minst två mål, exempelvis 0-2. Förlorar ditt lag bara med ett mål exempelvis 0-1, så får du insatsen tillbaka.

Samma sak gäller här, du kommer att se fler Asian Handicap med plus, samma logik gäller där bara att du oftast får addera mål beroende på vilken typ av Asian du väljer att spela på.

Vi tar med några fler exempel för säkerhetsskull:5

Asian Handicap +1,25

Vinner din skräll så har du en vinst, likaså om resultatet blir oavgjort. Förlorar ditt lag med ett mål så får du vinst på halva insatsen och andra halvan av insatsen återbetalas. Skulle ditt lag förlora med två mål eller fler så har du förlorat.

Asian Handicap +1,5

Du vinner om ditt lag vinner, om det blir oavgjort eller om ditt lag förlorar med max ett mål. Du förlorar dock om ditt lag förlorar med minst två mål.

Asian Handicap +1,75

Du vinner om ditt lag vinner, vid oavgjort resultat och om ditt lag förlorar med max ett mål. Förlorar ditt lag med två mål så får du halva insatsen tillbaka och skulle ditt lag förlora med minst tre mål så har du en förlust.

Asian Handicap +2.0

Du vinner om ditt lag vinner, spelar oavgjort eller om de förlorar med ett mål. Förlorar ditt lag med två mål så har du insatsen tillbaka, skulle de förlora med minst tre mål så har du en förlust att vänta.

Rätt resultat odds (0-0, 1-0, 0-1)

Innebär att du sätter ett resultat i din match eller event, med resultat menar vi en specifik siffra vid slutsignalen av ex en fotbollsmatch som vanligtvis spelas på 90 minuter + tilläggstid. Exempelvis så kanske känner att ditt favoritlag på hemmaplan vinner med 2-0 idag mot bortalaget, detta är ett bet på rätt resultat.

Rätt resultat kan även appliceras under en halvlek många gånger, dvs i en fotbollsmatch kan du exempelvis placera ditt bet på att favoritlaget vinner med 1-0 under första halvlek. Detta innebär att ditt resultat ska bli 1-0 vid slutsignalen av första halvlek.

Halvtid/Fulltid odds (Kombinationer av ex Lag A – Lag B)

Här väljer du att spela på rätt resultat efter första halvlek i matchen men även efter slutsignal i en kombination. Vi kikar på ett exempel:

Om ditt favoritlag möter ett annat lag och du tror att ditt lag kommer att leda efter halvtid men även vinna matchen efter 90 minuter så kallas detta spel favoritlag/favoritlag på ditt lag.

Känner du istället att ditt lag är som mest effektiva under första halvlek men att de aldrig kommer att hålla emot i andra halvlek och förlora matchen? Då kan du spela på att ditt lag vinner efter första halvlek men förlorar matchen i fulltid, detta innebär att dit val av spel blir favoritlag/bortalag.

Det finns några alternativ att välja på här, men för att ta ett tredje exempel så skulle det kunna vara som så att ditt lag vinner efter första halvlek men att matchen slutar oavgjort efter slutsignal. Då ser ditt spel istället ut enligt följande: favoritlag/oavgjort.

Båda lagen gör mål odds (JA/NEJ)

Ibland är det ganska skönt att svara JA eller NEJ även i bettingsammanhang. Frågan du ställs för här inför eller under en match är, kommer båda lagen att göra ett mål? Ja eller Nej har sina egna odds online och du väljer det som känns mest attraktivt. Detta spel gäller också under ordinarie speltid, dvs normaltvis i en fotbollsmatch under 90 minuter + tillägg.

Antingen gör båda lagen mål och har du då valt Ja så vinner du, lyckas något av lagen inte att göra mål så vinner du istället på denna om du valt Nej.

Detta alternativ förekommer ofta även under halvtidsspel, exempelvis om båda lagen gör mål under första respektive andra halvlek.

Först lag att göra mål odds (Lag A – Inget mål – Lag B)

Här kan du spela på vilket lag i en match som du först tror sätter ett mål. Tänk på att det är under ordinarie speltid. Du spelar antingen på att Lag A sätter det första, att inget mål görs under hela matchen eller att Lab B gör det första målet. Detta alternativ kan ibland ses även under halvtidsspel, alltså vilket lag som först gör mål under en viss halvlek.

Nästa lag att göra mål odds (Lag A – Inget mål – Lag B)

Under en pågående match är detta alternativ inget ovanligt. Det spelar ingen roll vilket resultat som står i matchen utan frågan är – vem gör nästa mål? Antingen Lag A, Lag B eller ingen alls.

Målgörare odds (Mål av specifik spelare)

Om du vill spela på att en specifik spelare ska göra mål så går även detta alldeles utmärkt! Ofta kan du spela på att en spelare i något utav lagen gör:

 • Första målet
 • Sista målet
 • Ett mål under matchen

Att förutspå din spelare till att göra mål först eller sist ger oftast högre odds än vad ett odds på att denne ska göra ett mål när som helst under matchen. Tänk på att spelbolag kan ha villkor om att den spelare du väljer ska göra mål, även måste starta spela från första minut – alltså att bettet inte gäller vid inbyte.

Multi scorers odds (Fler mål än ett av specifik spelare)

Känner du istället att en viss spelare i någon utav lagen kommer att göra fler än ett mål i matchen så är detta helt klart ett alternativ för dig! Många gånger räknar man då att denne gör 2 mål eller fler, alternativt tre mål eller fler i matchen. Tänk även här på att din spelare oftast måste spela från start då villkoren hos spelbolagen många gånger ser ut på så vis för detta bet.

Över och under spel som betting

Mål odds (över/under spel)

Detta innebär att du spelar på hur många mål det blir i en match, det kan antingen vara över ett visst antal mål eller under ett visst antal mål. När du är inne och kollar på denna marknaden så startar vaden vanligtvis på över 0.5 eller under 0.5 mål i matchen, sedan har du fler alternativ som exempelvis 1.5 – 2.5 osv.

Här kan man direkt börja undra, vad innebär egentligen exempelvis över 0.5 eller under 0.5 mål under en match? Jo, för att något ska bli över siffran 0.5 så är det minst 1, dvs minst ett mål i matchen i detta fall. Om vi ska gå under 0.5 så får det ju inte ske några mål alls under denna match dvs 0. Samma sak gäller exempelvis på över eller under 1.5 mål, för att komma över 1.5 mål behöver vi minst 2 mål i matchen och för att hålla oss under 1.5 mål så får det enbart bli ett mål i matchen.

Vi tar och visualiserar exemplet lite tydligare:

Över 1.5 mål

0-1  mål i matchen = Förlusten är ett faktum

2 eller fler mål i matchen = Vinsten är din

Under 1.5 mål

0-1  mål i matchen = Vinsten är din

2 eller fler mål i matchen = Förlusten är ett faktum

Första halvlek – Mål (över/under spel)

Vi kan även välja att spel på över eller under spel under enbart första halvlek. Samma tänk appliceras här som i fallet ovan, vi startar med över eller under spel på 0.5 till ett visst odds.

Andra halvlek – Mål (över/under spel)

Det går även att spela över och underspel under andra halvlek, som vanligt start de på över eller under 0.5 mål. När du spelar under andra halvlek så är fokus på hur många mål som görs under andra halvlek Du tar alltså inte hänsyn till hur många mål som gjorts under första halvleken utan börjar på ny kula in i andra halvlek.

Asian – Goal Line (Över/under spel) – Antal mål

Dessa typ av odds är också roliga när det kommer till spel om antal mål, men lite mer riskvänliga? I Asian finns inte bara det klassiska över/under 0.5 eller 1.5, vinna eller försvinna. Här finner vi alternativ som, över/under 1.0, 1.25, 1.5, 1.75 eller 2.0 vilket betyder vinna – få lite tillbaka eller försvinna.

Vi tar och tittar på de olika utfallen vid Asian över/under så du förstår innebörden:

Över 1.0 mål:

Vid 0 mål i matchen = Förlusten är ett faktum

Vid 1 mål i matchen = Du får tillbaka hela din insats

2 mål eller fler = Vinsten är din

Över 1.25 mål

Vid 0 mål i matchen = Förlusten är ett faktum

Vid 1 mål i matchen = Du får tillbaka halva din insats

2 mål eller fler = Vinsten är din

Över 1.5 mål

0-1 mål i matchen = Förlusten är ett faktum

2 eller fler mål i matchen = Vinsten är din

Över 1.75 mål

Vid 0-1 mål i matchen = Förlusten är ett faktum

Vid 2 mål i matchen = Vinsten är din med halva din insats

3 mål eller fler = Vinsten är din

Under 1.0 mål

Vid 0 mål i matchen = Vinsten är din

Vid 1 mål i matchen = Du får tillbaka hela din insats

2 mål eller fler = Förlusten är ett faktum

Under 1.25 mål

Vid 0 mål i matchen = Vinsten är din

Vid 1 mål i matchen = Vinsten är din med halva din insats

2 mål eller fler = Förlusten är ett faktum

Under 1.5 mål

0-1 mål i matchen = Vinsten är din

2 eller fler mål i matchen = Förlusten är ett faktum

Under 1.75 mål

Vid 0-1 mål i matchen = Vinsten är din

Vid 2 mål i matchen = Du får tillbaka halva din insats

3 mål eller fler = Förlusten är ett faktum

Totalt antal mål i matchen (exakt)

Till skillnad från ett över eller under spel av mål så kan du här vara mer specifik och bestämma dig för hur många mål det blir under en match. Alltså inte mer eller mindre utan exakt, exempelvis två mål under fulltid. Oftast får du bättre odds på dessa i jämförelse med ett över/under spel då du låser möjligheterna till att det inte får blir mer än två mål som i exemplet. Detta alternativ finns oftast även för halvtidsspel.

Halvlek med flest mål

Du kan spela på vilken halvlek du tror det görs mest mål i, första eller andra halvleken i exempelvis en fotbollsmatch. Det finns fler kombinationer av denna, exempelvis flest mål för det hemmalaget eller bortalaget under en viss halvlek.

Totalt antal målminuter

Är också ett intressant sätt att spela på där du ska pricka under hur många spelminuter målen görs på. Den kan vara under ett visst antal minuter, över ett visst antal minuter eller mellan ett visst antal minuter beroende på vilken marknad spelbolagen sätter.

Hur räknar du egentligen målminuter?

Det är enkelt! du räknar enligt följande exempel:

En match spelas och efter ordinarie sluttid så har det gjorts tre mål i matchen, målen gjordes i minut 10, 40 och 75. För att få reda på antal målminuter så adderar du tiden för dessa tre mål, alltså: 10+40+75= 125 målminuter! Enkelt va?

Avslutningsvis

Vi hoppas att du får med dig en bra grund i vad betting innebär och vilka möjligheter det finns. Det kommer att finnas fler alternativ att betta på i den tid vi möter, vi kommer ständigt att ha koll på marknaden och hjälpa dig att reda ut eventuellt kluriga bettingalternativ.

Analysera!

Ibland kan det vara roligt att bara betta på magkänsla men observera att vi rekommenderar att du gör din hemläxa innan du placerar dina bets. Det behöver inte vara svårt, snarare roligt samtidigt som du skapar en rutin för dig själv när du spelar.

Att analyser ett spel kan exempelvis innebära att göra samma läxa som oddsproffsen:

 1.   Hur har lagen spelat tidigare baserat på ditt valda bet?
 2.   Vilka skador har laget, kan det påverka mitt bet?
 3.   Vart i tabellen är dessa lagen, har någon av lagen inget att spela för som kan påverka mitt bet?
 4.   Vilket väder spelar dem i, påverkar det mitt bet om spelstilen är osäker pga exempel dåligt väder?
 5.   Hur ser formen ut för lagen, är laget jag spelar på i en svacka som påverkar mitt ber?
 6.   Vart spelas matchen, är det någon hemmaplan eller okänd och tidigare ospelad mark?
 7.   Vilken typ av match är detta, vänskaps eller tävling?
 8.   Vilken domare dömer matchen, kan detta påverka mitt kortspel?

Det var bara några exempel men du kan applicera detta tankesätt i allt du spelar på. Luta dig tillbaka, ta dig lite tid och läs, lär och fatta ett beslut därefter. Det är i slutändan din plånbok som ska försöka växa och bli större när du spelar för att vinna och ha kul.

Ta vara på dig själv genom att spela ansvarsfullt! Låt inte ett beroende komma mellan dig och att ha kul. Var inte rädd för att ta eller be om den hjälp du behöver innan det är försent. Stort lycka till och ha kul!

Spela Lagom!

Vanliga frågor om odds och betting

FAQ – Vanliga frågor och svar om odds

Vad innebär HT/FT?

Kort och gott innebär detta Halvtid/Fulltid spel! Tänk dig att hemmalaget är laddat första halvlek, men att de inte orkar hela vägen in i andra. Då kan man som exempel spela på 1/2.

Vad innebär BLGM eller BTTS?

Det är samma sak! Båda lagen gör mål eller på som på Engelska översätts till both teams to score. Ett väldigt roligt betting alternativ att välja faktiskt.

Många skriver DNB, vad betyder DNB egentligen?

Draw no bet, alltså pengarna tillbaka vid oavgjort. Det finns ett annat alternativ i Asian handicap som är likadan och det är Asian +0 som också ger dig pengarna tillbaka vid oavgjort.
OBS! Det sägs att Asian varianten ibland har bättre odds, så håll utkik efter den!

Vad innebär Clean Sheet egentligen?

Detta innebär att laget har en riktigt stabil backlinje och håller nollan hela matchen, alltså att de inte släpper in något mål – Det är vad Clean sheet innebär.

Vad är Asian Handicap?

Finns många roliga kombinationer här när du spelar odds online, speciellt om du tror att ditt lag exempelvis är riktigt vasst och kan starta i ett underläge. Med Asian handicap kan du exempel spela på att dit lag startar i underläge med 0-1 innan matchens ens startat. Då ska ju ditt lag gärna i verkligheten vinna med minst 2-0 – vilket då blir 2-1 på din spelkupong. Detta ger riktigt fina odds, men det är även ett sätt att säkra en del av sin insats tillbaka vid vid eventuell förlust. Du kan läsa mer om Asian Handicap högre upp.