Padel

Padeltennis hos Tipsbetting 2021. Lär dig mer om Padel i Sverige. Spela på Padel med oss! Betta på Padeltennis med riktigt bra villkor.Padel eller Padeltennis som du säkert har hört talats om, är en stor och populär racketsport i världen. Vi kommer att kika på allt från sporten i sig, dess regler och möjligheterna att betta på padeltennis. Att spela padel i Sverige börjar också bli extremt populärt. Vart man än vänder och vrider sig så pratar alla om padeltennis numer. Mest populär är den nog i Latinamerika där vi ser en stor dominans hos bland annat Argentina. I Europa har vi länder som Spanien och Malta där padeltennis utövas allra mest.

Padel påminner extremt mycket av kombinationen tennis och squash. Du har alltså som på en tennisbana målad plan, två planhalvor och ett nät i mitten. Det som skiljer är att du är instängd av väggar gjorda galler och glas. Dessa väggar får du sedan ta nytta av när du väl ska spela padeltennis, dock med några undantag som du finner i spelreglerna. Du får alltså slå bollen mot väggar om det behövs för att få över bollen till motståndarens planhalva.

Padel spelas gärna två mot två, det kan säker förekomma att någon spelar en mot en men det är det förstnämnda man utgår efter. Poängräkningen är precis som hos tennisen och vanliga tennisbollar går att använda. Många säger dock att skillnaden i en tennisboll och en padelboll är trycket. Normalt brukar tennisbollen ha högre tryck och studsar bättre samt att den ger en bättre fart. Vi får ofta frågan om man kan spela på padel, rättare sagt betta på padeltennis. Vi rekommenderar att du håller utkik på de spelsidor med Svensk spellicens som vi rekommenderar. Om det är aktuellt kommer du även i våra recensioner kunna hitta detta, men även inne på spelbolagets hemsida.

Kom ihåg! Spela alltid ansvarsfullt.

Ska du resa?

Om du någon gång reser och är orolig över att man inte spelar padel i just det landet så ska du veta att padel är en riktigt etablerat sport och finns numer globalt.

I världens länder spelar man och känner ganska så garanterat till padeltennis. Tänk på att sporten sprider sig som en pest över världen, en positiv sådan. Att spela på padel i Sverige och i utlandet internationellt är riktigt roligt.

Vi tittar på några enkla spelregler i Padel

Spelreglerna är inte komplexa och man känner igen sporten då den är väldigt lik andra racketsporter. Inte heller behöver du ha någon tidigare erfarenhet för att lära dig och spela padel, det är en väldigt enkelt sport. Är du osäker eller känner att du vill läsa på lite, så kan vi rekommendera att du läser om regler här men även hos Svenska Padelförbundet. Vi tittar närmare på reglerna i korta drag:

Generellt

 1. Kör alltid dubbel, alltså två mot två – Padel spelas på en vanlig bana (10*20m).
 2. När du räknar poäng gäller samma som för tennis.
 3. De linjer du ser på plan används när du ska slå en serve.
 4. Vid serve är det underhandsserv som gäller, racket får alltså inte gå över höften när du servar.
 5. Du börjar serva till höger om mittlinjen och bollen ska slås diagonalt till motståndaren. Den måste också passera nätet och studsa på motståndarnas sida diagonalt.
 6. När du servar får bollen inte studsa hos motståndarnas sidogaller, glaset går dock bra.
 7. Du har två försök till serve, precis som tennis.
 8. Du får slå tillbaka på volley. Men bollen har även rätt att studsa från mark upp till galler eller glas innan du slår tillbaka (vid en serve får bollen inte nudda galler).
 9. Det är också tillåtet att slå bollen rakt i glasväggarna (inte galler) på din planhalva, för att skicka över bollen till motståndarnas planhalva.

Hur du räknar poäng

Som vi nämnt tidigare så  räknar du poäng i padel precis som i tennis, det finns Game och det finns Set. Oftast spelar man därför kanske bäst av 5 set och för att vinna ett set så måste du vinna 6 game. Poängen i ett game räknas som nämnt 15/30/40, game. Om ni båda möts på 40-40 så gäller skiljebollar där någon av er måste vinna med två raka poäng.

Den som alltså kommer först till 6 vunna game vinner ett set. Skulle det visa sig att poängen i game är 5-5 så spelar man vidare till 7 game. Om vi tar det ytterligare ett steg och det skulle stå 6-6 så kör man ett sista game, detta kallas tiebreak. I en tiebreak så spelar man därför försten till 7 poäng, där måste du vinna med minst två poäng.

Exempel på hur du vinner poäng

 1. Bollen studsar mer än en gång på motståndarens planhalva (marken).
 2. Motståndaren slår ut bollen ur buren eller direkt på dina väggar innan mark.
 3. Slår motståndaren bollen i eget galler har du poäng.
 4. Om motståndaren skjuter bollen på dig.
 5. Motståndaren slår till bollen två gånger.
 6. Om motståndaren vidrör vid nätet eller nätets stolpe.
 7. Motståndaren slår bollen direkt i nät efter att du skickat över bollen korrekt.

Exempel på hur du förlorar poäng

 1. Vid studs två gånger på din sida.
 2. Om du eller någon av din klädsel/utrustning rör nätet eller på något vis motståndarnas planhalva.
 3. Då du tar bollen innan den passerat nätet.
 4. Om du skjuter bollen direkt på motståndarens vägg utan att nudda marken först.
 5. Då du skjuter bollen på volley eller med hjälp av ex galler och bollen snuddar nätet för att sedan direkt nudda motståndarens vägg eller något annat som inte är marken.
 6. Dubbelträff.
 7. Skjuter bollen på en annan person.
 8. Om du kastar racketen på bollen.
 9. Då du hoppar över nätet i en pågående match där bollen är i rullning.
 10. Om båda spelarna slår på bollen samtidigt.
 11. Då du slår bollen och har någon av fötterna utanför spelplan.
 12. Två felaktiga serve efter varandra.

Förklarat bra utrustning till padel

Utrustning

Att hitta rätt utrustning till padeltennis kan vara en utmaning. Det kan nämligen finnas så mycket att välja mellan.
Går du dock till rätt ställe så kommer du säkert att hitta och få hjälp med det du söker, kanske även lite rabatt på padel. Vi kikar lite lätt på vad man ska tänka på här nedan.

Padelrack / Padel racket

Padelracken kommer i tre olika former, kanske kommer det fler på sikt – det vet man aldrig. Du känner därför inte igen dem med något form av nät som tennisracken har, du ser istället ett rack som ser ut att vara byggt i trä med massa hål i. Här spelar faktiskt form, yta och bland annat vikt en stor roll i vad du ska köpa. Formerna du kommer få höra om är:

 • Runda Rack
 • Dropp Rack
 • Diamant Rack

Vi tittar därför lite närmare på vad dessa innebär:

Ett Runt Rack

Rekommenderas ofta till nybörjare som ska spela padel. Det är ett större rack med större yta att träffa bollen med. Samt att den ger bra kontroll för spelaren där vikten och träffytan ligger väldigt centralt i mitten på racket. Det underlättar helt enkelt för dig att träffa rätt om du är ny på padeltennis och som vill ha kontroll på spelet.

Ett Dropp Rack

Nu börjar vi komma till den lite mer avancerade klassen. Racket har alltså en större yta från mitten till toppen då den liknar en droppe och mindre neråt. Detta rack ger dig en mix av kontroll och mer fart på spelet då träffytan är något högre upp.

Ett Diamant Rack

Du är vi på en avancerad nivå, träffpunkten är placerad högre upp i detta rack vilket innebär mer utmaning än ett traditionellt rack. Oftast är det proffs som kör med dessa rack. Det är något lättare att få felträffar här, men när du väl träffar bollen så susar den förbi med vindens fart. Gillar du att smasha så är detta ett rack du ska ha och träna upp dig med.

Fem tips till att ta hand om ett padelrack

NummerTips
1Lämna inte padelracket i bilen
2Använd ramskydd
3Fixa en padelväska
4Torka av ett blött padelrack
5Använd sunt förnuft

Boll till padeltennis

Är inget du ska spara på efter varje match i vårt tycke. Padelbollarna är fyllda med ett visst tryck för att exempel studsa bättre under matchens gång, det är helt enkelt en färskvara om du vill ha ett roligt spelande.

Man brukar rekommendera att köpa ett rör med bollar, tre stycken går bra beroende på hur länge du spelar. Tre bollar till padel räcker till ungefär tre timmars spelande, så i runda slängar en boll per timme. Men det känner du av som spelare, så snåla inte med köp av bollar när du ska spela padel.

Skor till padel

Köp rätt skor till padeltennis, testa dig gärna fram om möjlighet ges. Att välja rätt skor till padel är viktigt för att du ska få ett bra fäste på plan och undvika onödiga skador. Du har speciella skor för padel, men det går även bra att använda dig utav tennisskor som är gjorda för grusspel. Undvik dock vanliga idrottsskor eller vanliga tennisskor.

Kort historia

Historien är skulle vi säga är ganska så oklar om padel. Vad man tror så ska tennispadel ha spelats redan under tidigt 1900-tal. Men det var först någon gång under 1900-talets andra hälft som spelreglerna sattes för sporten. Detta skedde mer bestämt i Mexiko 1969 när en man vid namn Enrique Corcuera säger sig ha uppfunnit sporten.

Internationella padeltennisförbundet som grundades år 1991 administrerar och hjälper till i padel. Detta förbund är inget vinstdrivande företag, utan deras uppgift är att sprida padeltennis budskapet över hela världen. Vi kan nog konstatera att padeltennis kom till Sverige ifrån utlandet. Nu spelar en väldigt stor del av befolkningen padel i Sverige.

Vi berättar mer om historien kring padel i Sverige lite längre ner på sidan. Möjligen kan det stämma att padel i Sverige har sitt ursprung i Skåne eller Båstad.

Padel i Sverige

“När kom padel till Sverige”? Enligt artiklar och bilder som man kan läsa om lite var det hela började. Vi fastnade för en artikel där herren Thommy Andersson säger att padel i Sverige redan prövades år 1998, kanske finns det även tidigare dokumenterade fall. Men 1998 var då alltså året Thommy byggde upp sin egna bana av plywood och stängsel i en lokal. Detta i södra Sverige, mer bestämt Grevie i Skåne. Han hade upptäckt padeltennis på solkusten i Spanien, den vackra staden Marbella.

Vi tror inte att Thommy nu över 20 år senare någonsin skulle tro att padel i Sverige skulle bli så stort som det är. Fastän han kämpade något så otroligt för att sprida kärleken för padeltennis. Thommy Andersson byggde även 10 år senare en till bana i Båstad, därefter började fler och fler banor att öppnas Söderut i landet.

I nutid har padel i Sverige blivit oerhört stort och omtyckt i stora delar av befolkningen. Nu får vi se om spelbolagen erbjuder möjlighet att spela på padel. Möjligen kommer marknaden för att betta på padeltennis i Sverige se stor ut på sikt. Vi nämner det igen, skulle det bli stort att betta på padeltennis så bettar vi ansvarsfullt.

Landslaget i Padel

Tittar vi på Svenska Padelförbundet så kan vi snabbt konstatera att vi har två fantastiska lag som representerar Sverige i Padel. Ett herrlandslag och ett damlandslag som står redo att kämpa och spela padel i Sverige men även internationellt. Det kommer säkert att utvecklas och fler lag kommer vi säkert få se. Då tänker vi främst på de yngre generationerna.
Vi ser även ett gäng olika ligor i Sverige, men det är inte en självklarhet om det går att betta på padeltennis i dessa ligor.

Padelhallar i Sverige

Padel har blivit allt mer populärt i Sverige. Det kan man märka på nästan alla orter i Sverige, där det byggs nya padelhallar överallt. Vilket är mycket trevligt för sporten, och gör att Sverige är ett av de länder i världen som ligger i toppen på eliten. Förmodligen kommer Sverige inom kort vara världsledande i tävlingar inom padel.

Spela på Padel / Betta på padeltennis

Att spela på padel i Sverige hör nog inte till det ovanliga, i varje fall letar många efter ställen att betta på padeltennis. Ett sunt spelande ska vara kul, det ska inte vara ett beroende. Vi på Tipsbetting.se skriver därför många recensioner om våra rekommenderade spelbolag och dess möjligheter till spelalternativ. Vi skriver också andra tips som är bra för dig att ha om du exempel ska betta på padeltennis. Kika gärna in de bolag vi rekommenderar och som innehar en Svensk spellicens för att se om de kan erbjuda dig att spela på padel.

Spela ansvarsfullt och stort lycka till om du ska betta på paddeltennis! Vill du i väntan på ditt padel bet spela lite casino och testa lyckan, så går det också bra hos rätt spelbolag.

Vanliga frågor och svar

FAQ – Vanliga frågor och svar om Padel

Vad är padel / padeltennis?

Det är en racketsport som påminner väldigt mycket om tennis och squash. En sport som är ämnad för två mot två där du jagar poäng. Regler och information hittar du längre upp på denna sidan.

Har vi landslag?

Ja, det har vi. Ett damlandslag och ett herrlandslag. På sikt bör vi se fler lag och då syftar vi på den yngre generationen.

Kan man spela på padel via spelsidor?

Håll utkik på de spelbolagen vi rekommenderar som innehar en Svensk spellicens för att se om möjligheten finns till att betta på padel. Kila in på dem och kolla under större evenemang. Ska du betta på padeltennis via våra bettingsidor som vi rekommenderar så gäller det att du som alltid bettar ansvarsfullt.

Är padel bara en svensk sport?

Nej, det är en internationell sport där Spanien har ett extremt hög intresse när det gäller Europa. Men intresset sprider sig som en löpeld rund hela världen och inte minst i Sverige.

Vad är skillnaden mellan en tennisboll och en padelboll?

De ser identiska ut. Ofta kan det vara trycket i bollarna som skiljer, en boll med högre tryck flyger och studsar bättre. I tennis är det inte ovanligt att trycket är lite högre sägs det. Oavsett vad är det därför viktigt att du byter boll efter matcher.