Serie A

Vi tittar på den Italienska skönheten här, “Serie A – en av världens ledande ligor”.

Italienska Serie A - Calcio

Om Serie A

Även kallat llega Calcio i Italien är landets bästa fotbollsserie och även landets största religion!

-Maldini
-Francesco Totti
-Edin Dzeko
-Zidane
Zlatan Ibrahimovic
-Diego Maradona

Är bara ett par fåtal namn av alla stjärnor som har satt sina avtryck i både inom och utanför Italiens gränser. Den italienska högstaligan har därför också gått från att vara världens kanske främsta liga. Till att knappt anses som Europas fjärde bästa. Men förändringarnas vindar blåser och ligan är under uppgång. Efter att spelare som Edin Dzeko, Zlatan Ibrahimovic, Dusan Vlahovic och många fler visat vad de är kapabla till så har mer och mer fokus hamnat på Serie A. Betta på Serie A via oss!

Men bortom alla Italienska och sydamerikanska stjärnor så har vi även haft en hel del svenska spelare i Italien. Zlatan Ibrahimovic, Niels Liedholm och Glenn Strömberg är en liten skara av alla svenska stjärnor som spelat i Serie A. Men de man talar allra mest om efter Zlatan är Gunnar Gren, Gunnar Nordahl och Nils Liedholm. Gunnar Nordahl är på en tredjeplacering när det kommer till flest gjorda antal mål genom alla tider i Serie A.

“Zlatan Ibrahimovic är den svensk som vunnit flest titlar i Italien”. Flera gånger har Zlatan vunnit Serie A och dessutom två gånger som skytteligamästare. Därav har Svensken har satt ett stort avtryck i både Juventus, Inter och Milan där han spenderade sina år i Italien som han kallar för “sitt andra hem”. På senare år så har den svenska spelarmarknaden nått ut till italienarna mer och mer. Spelare som Filip Helander, Marcus Rohdén, Oscar Hiljemark är några av de tiotal talanger som har fått kontinuerlig speltid i Serie A. Mycket har förändrats och ännu mer kommer att förbättras Arenabyggen, ägarbyten och modernisering av klubbarnas varumärken är ett par faktorer som har fått ligan att stiga.

Den italienska ligan består av ett flertal ingredienser

Taktisk kunnighet är något som står högt upp på agendan. Det är sällan man ser försvarsmisstag i Juventus. I Napoli så är man otroligt skicklig på att anfalla och sätta press på motståndarna. I Roma så är spelarna ständigt motiverade, på “Stadio Olimpico är deras Colosseum” och inget lag kommer lätt undan med en poäng därifrån. Romas rival, Lazio, är inbrottstjuven i Colosseum som alltid slutar högt upp i tabellen. De är ett ständigt hot för storklubbarna. Milanoklubbarna Milan och Inter är ständigt två pressade lag på senare tid. Detta med en enorm fanskara som aldrig går att räkna bort.

Men det är inte enbart Milan och Inter som har en symbolisk fanskara. Det som skildrar Serie A och andra ligor är passionen utanför plan som är minst lika stor som passionen på fotbollsplanen. Konfetti, rökbomber och enorma tifon är en höjdpunkt utöver det vanliga i den Italienska fotbollen. Ramsorna sprider sig lika snabbt som matchbiljetterna till en VM final blir slutsålda. Att utgöra ett tifo är ett sätt för de italienska fansen att kommunicera. Ett tifo är ett sätt att visa stöttning, för både klubben och spelarna. Stolthet och missnöje lyfts fram på gott och ont.

Fem största fotbollsarenorna i italienska Serie A / Calcio

LagNamn på arenaKapacitet
Milan / InterSan Siro80 018
Roma / LazioStadio Olimpico72 698
NapoliDiego Armando Maradona-stadion54 726
FiorentinaStadio Artemio Franchi43 147
Juventus Allianz Stadium41 507

I Italien och inte minst i ligan så betyder fotboll kärlek, religion och relation

Oavsett ålder, kön och vilken samhällsklass man tillhör så enas alla på de italienska läktarna. Också ständiga hån emellan hemma och bortalaget ses som underhållning för den neutrala supportern och för den neutrala supporten är det ett sätt att visa hjärta för laget man håller på. Det må vara hög rivalitet och ett sportsligt krig under 90 minuter, men när domaren blåst av matchen så är det också “passionen som för fansen tillsammans”.

Inför säsongens upplaga så råder det många frågetecken hos dessa fans. Kommer Juventus ta sig i kragen ta hem titeln efter Inters succé i föregående säsong? Vad händer med Roma, den eviga tvåan, som hamnat på andraplats nio gånger under 2000-talet – löser dem åtminstone en Europa League plats? Kommer Napoli ta hem sin titel sedan säsongen 1989/1990 då en viss Diego Maradona visade vägen? Eller är det Zlatan om Milans år att visa vart bucklan ska stå i skåpet i år? Men bortom alla dessa förväntningar och förändringar så finns det något som dessutom aldrig kommer att avta, för klubbarna, spelarna och för fansen och det är passionen för fotbollen i landet, helt magiskt.

Spelperioden 2022/2023 för Italienska Serie A

2022 blir minst sagt ett fullspäckat år, inte minst för fotbollen. Om allt går enligt plan så har vi till en början ett VM att se fram emot som detta år spelas i Qatar. Det innebär också att spelperioden för Serie A 2022/2023 nu är satt. Den nya säsongen kommer att börja i mitten på Augusti 2022 och avslutas i början av Juni 2023. Självklart väntas vi se lite uppehåll under vintern för att heja fram spelarna under VM där vi givetvis hoppas att ett Europeiskt lag visar vägen och sätter Europa på kartan igen!

FAQ – Vanliga frågor och svar om Italienska Serie A – Calcio

Vad är Calcio?

Det är att annat namn för Serie A, det är dessutom det du kommer att höra i Italien som exempel.

Hur många lag lag tävlar i Serie A?

I denna ligan finns totalt 20 lag som kämpar om titeln.

När grundades Italienka Serie A?

Den fina fotbollen här har en lång och vacker historia. Ligan grundades år 1898 där också Zlatan Ibrahimovic verkligen har gjort ett avtryck genom åren.

Vem har gjort flest mål i Serie A – Calcio?

Det är självaste: Silvio Piola som också spelade i många Italienska klubbar under sitt liv.

Vart kan man betta på Serie A - Calcio?

Hos våra spelbolag ska du inte ha några problem att spela på ligan, du kommer även kunna spela på flera divisioner lägre i Italien. Glöm inte att ha koll på serie a spelschema för att kunna förlja ditt lag och dess serie a matcher. Välj du också din spelsida hos oss när det är dags att följa ditt lag på serie a tv!