Tennis

Tennis hos Tipsbetting 2021. Spela på Tennis i Sverige. Lär dig mer om sporten med oss och hitta just ditt spelbolag som vi kan rekommendera!Tennis är en gammal racketsport som en herre uppfann under 1800-talets andra hälft och blev snabbt en populär sport bland engelsktalande länder på den tiden. Sporten bjuder på en fin tennis historia! Sporten påminner väldigt mycket om padel där i varje fall poängräkningen går till på samma sätt. I Tennisen har du dock annorlunda rack, här möts vi de klassiska racken med nät / tråd inom den runda arean. Inom padel har vi ju istället hål. Att spela tennis i Sverige är ingen ovanlighet, tvärtom väldigt vanligt. Att spela på tennis inne på olika bettingsidor är också väldigt vanligt numer. Vi kan inte på rak arm komma på att något utav de spelbolagen vi rekommenderar inte skulle erbjuda detta, så kika på dessa redan idag om du gillar “vadslagning”.

Tennisen spelar man också på en rektangulär bana, utomhus eller inomhus. Tennisbanan inomhus kan ha gräs, grus, cement eller vanlig asfalt. Inomhus spela dock oftast tennisen på gummibana. Det är en sport som man spelar en mot en (singel) eller två mot två (dubbel), vi kommer att kika lite närmare på reglerna inom tennis också.
Då tennis i Sverige är så utvecklat så kan vi även förvänta oss en likadan standard utomlands, i varje fall spelar man sporten i fler länder än i Sverige. Du känner säkert igen de populära turneringarna som du ser när du ska spela på tennis, Grandslam turneringar där man ställer de individuella giganterna mot varandra för att spela om mästerskap. Många gånger speglar namnet på turnering vart den faktiskt spelas.

Stora individuella turneringar i tennis

De olika Grandslam turneringarna vi hittar är bland annat Australiska Öppna (Australian Open) som årligen avgörs under Q1 i Australien, närmare bestämt Melbourne. Franska Öppna mästerskapet i tennis (Championnats Internationaux de France) där spelar man matcherna under Q2 årligen och främst i Paris, Frankrikes hjärta för tennis.
Wimbeldonmästerskapet, som vi kallar den äldsta damen – alltså den äldsta av alla de fyra fantastiska turneringarna i tennis. Här spelar man matcherna under Q1-Q2 i London och miljoner tittare följer turneringen runtom i världen. US Open tar oss till andra sidan Atlanten och bort till USA, den kallar man även för “Amerikanska Öppna” som du säkert hört innan. Tävlingarna spelar man och de pågår i bland annat New York, Flushing Meadows och Queens. Vi kommer att titta mer på detta och mycket annat i kommande artiklar längre ner på sidan så följ med.

Tennisturneringar

När du ska spela på tennis i Sverige och dess fantastiska spelsidor vi valt ut som innehar en Svensk spellicens, så vill du gärna ha koll på de olika turneringarna som finns. Vi tar därför också och tittar lite kortfattat på de olika turneringar vi kan förvänta oss att se där ute.

Turneringar i Tennis

TurneringVilka tävlingarAntal tävlingar
Grand SlamAustralian Open
French Open
Wimbledon
US Open
4
Tävlingar för lag (lagtävlingar)ATP Cup
David Cup
Fed Cup
World Team Cup
Hopman Cup
Nations Senior Cup
6
Professionella TourerATP-touren
WTA-touren
2

Grand Slam turneringar

För att en spelare ska vinna en Grans Slam på riktigt så ska denne ha vunnit samtliga fyra turneringar under samma år. Det är 4 Grand Slam turneringar varje år som vi ska kika på närmare nedan. Att vinna en äkta Grand Slam är inte något som hör till det vanliga, det är väldigt ovanligt och har således inte skett på många år. Vi kikar på några vinnare i singel Grand Slam:

 • Donald Budge
 • Maureen Connolly
 • Rod Laver
 • Margaret Smith Court
 • Steffi Graf

Men sen har vi något som heter konsekutiva titlar i Grand Slam. Det innebär inte att man vunnit alla fyra titlar i mästerskapen under samma kalenderår dock. Men spelaren samtidigt håller i titlarna för de samtliga 4 mästerskapen, här ser vi vinnare i singel som vunnit:

 • Novak Djokovic
 • Martina Navratilova
 • Steffi Graf
 • Serena Williams

Vi har även något man kallar för karriär Grand Slam, det innebär att man vunnit samtliga mästerskap under sin karriär som tennisspelare. Vi ser några av vinnarna nedan:

Herrar:

 • Fred Perry
 • Roy Emerson
 • André Agassi
 • Rafael Nadal
 • Roger Federer
 • Novak Djokovic

Damer:

 • Doris Hart
 • Shirley Fry
 • Billie Jean King
 • Chris Evert
 • Marija Sjarapova

Grattis till alla dessa stjärnor inom tennisvärlden och tack för alla fina odds ni givit oss när vi spelat på tennis i Sverige. Vi tittar närmare på de 4 turneringarna nedan:

Australiska Öppna (Australian Open)

En av de fyra årliga internationella tennisturneringarna som man spelar i Australien, närmare bestämt i vackra Melbourne. Turneringen spelar man färdigt ungefär i mitten på januari till i början på februari varje år.

Franska Öppna (French Open)

Ett kärt mästerskap har många namn. Du kommer även höra namn som Championnats Internationaux de France, Tournio de Roland-Garros eller varför inte också enbart Roland-Garros. Hur som haver är detta den andra av de 4 turneringarna i Grand Slam som man spelar i Frankrikes hjärta, Paris. Här spelar man då även på grus till skillnad från de andra turneringarna i Grand Slam. Detta mästerskap avgör man i mitten på maj och fram till början av juni årligen.

Wimbledon (Wimbledonmästerskapet)

Detta mästerskap är ännu ett av de fyra mästerskapen, vi kan kalla det den tredje. Mästerskapet här avgör man mitt i sommaren under Juni och Juli på gräsplan i Storbritanniens , London. Wimbledon är även det äldsta mästerskapet.

US Open (Amerikanska Öppna)

Sist men inte minst så hittar vi US Open i Grand Slam. Mästerskapet spelar man i USA, närmare bestämt i New York, Queens, Flushing Meadows. Mästerskapet håller man vanligtvis under den andra halvan av året.

Förklarat tävlingar i racketsport

Tävlingar för lag (lagtävlingar) i tennis

Vi tittar lite närmare på de olika lagtävlingar som finns inom tennisvärlden.

ATP Cup

Detta är en internationell turnering, en landslagsturnering inom tennis. Här spelar man utomhus och i Australien, Brisbane, Perth och Sidney. Faktum är att ATP Cup är relativt ny och hölls för första gången i början på 2020 där mästarna blev Serbien.

David Cup

Är också en cup för herrlandslag internationellt. Tidigare hette David Cup även International Lawn Tennis Challenge, men det ändrade man år 1946. Hittills har Sverige segrat 6 gånger vilket är något att vara stolta över.

Fed Cup

Kanske känner du igen det som Federation Cup, eller kanske International Tennis Federation Team Championship for Women. Hur som haver är det alltså Fed Cup en årlig internationell cup för damerna i damtennis.

World Team Cup

Turneringen lade man ner under 2012 och den var även känd som ATP Tennis World Team Championship. Denna spelade man årligen med 8 landslag med de manliga spelare som hade högst rank i ATP-rankningen och de spelade utomhus.

Hopman Cup

Här har vi en fin mix av internationella mästerskap bland kvinnor och män, alltså herrtennis och damtennis. Den spelar man vanligtvis i januari varje år men kan även ibland starta redan i december månad. Mästerskapet spelar man i Australien, närmare bestämt Perth. Namnet Hopman Cup valde de som uppfann cupen för att hedra tränaren Harry Hopman från Australien.

Nations Senior Cup

Man känner sig väldigt gammal när man läser namnet, men det är alltså ett mästerskap för nationer med spelare som är över 30 år gamla. De ska också tidigare ha spelat ATP-Touren och i Davis Cup.

Professionella  Tourer i tennis

Ska ha ta en närmare titt på proffstourer och kika lite lätt på vad dessa är. Det är i dessa tourer också väldigt vanligt att många spelar på tennis i Sverige hos de olika spelbolagen.

ATP-touren

ATP-touren är för manliga tennisspelare som har en serie av hela 65 turneringar som man spelar under ett helt år där spelarna sätter sin rank.

WTA-touren

Är helt enkelt kvinnornas och motsvarigheten  till herrarnas ATP, WTA-touren tillhör alltså damtennisens professionella spelare.

Nu har vi kikar på  olika typer av mästerskap. Många av dessa kommer att få se när du ska spela på tennis i Sverige. “Vi tar alltid som sagt fram de bästa bolagen” enligt oss för dig som spelare att betta på.

Förklarat Regler i racketsport

Regler i tennis

De påminner väldigt mycket av padel, i varje fall när man ska räkna poängen. I övrig är det lite annat att tänka på om du ska spela tennis i Sverige och du kan självklart även ta stöttning av Svenska tennisförbundet via deras hemsida. Där finner du mycket nyttig information om allt möjligt och även regler.

Hur du räknar poäng i tennis

Som vi nämnt så räknar du poäng i tennis väldigt likt padel, det finns Game och det finns Set. Man spelar ofta bäst av 5 set eller bäst av 3 set och för att vinna ett set så måste du vinna 6 game. När du räknar poängen i ett game så är det noll/15/30/40/game som gäller. Om ni har 40-40 i poäng så är det skiljebollar som gäller där någon av er måste vinna med två raka poäng.

Den motståndare som kommer till 6 vunna game vinner ett set. Visar det sig att poängen i game är 5-5 så spelar man vidare till 7 game. Om ni spelar på om det står 6-6 i matchen så kö ni ett sista game, det kallas tiebreak. I en tiebreak så spelar man först till 7 poäng, där måste någon vinna med minst två poäng.

Exempel på hur du förlorar poäng i tennis

 1. Du misslyckas med din serve två gånger i rad.
 2. Om du låter bollen studsa två gånger på din sida under spel innan du skjuter tillbaka.
 3. Du skjuter bollen utanför plan.
 4. Om bollen träffar ett fast föremål när du skjuter tillbaka innan den studsar.
 5. Skulle du slå tillbaka på en Serve som inte studsar innan.
 6. Du slår eller vidrör bollen med ditt rack två gånger eller fler när du ska slå tillbaka.
 7. Om du, någon av din utrustning eller plagg vidrör nät, stolpe, rem eller det band som finns på motståndarens sida.
 8. Du slår tillbaka bollen innan den kommit över nätet.
 9. Om du skjuter på en spelare.
 10. Du slänger iväg din racket mot bollen för att skjuta över.
 11. Om du justerar formen på dit rack under pågående spel.
 12. Du och din lagspelare möter två andra där ni båda slår bollen en gång.

“Tennistermer” och uttryck i tennis

Det är bra att känna till de termer och uttryck som finns i tennis. När du ska spela på tennis i Sverige så underlättar det att du talar samma språk som dina medspelare. Vi tittar på lite varianter nedan för att se vad du bör känna till:

ITF i Tennis

Tänk er ATP, men med lägre rankade spelare, det är var ITF i tennis innebär. Ett event för kanske framtidens stora stjärnor, kika på ITF i tennis redan idag.

ATP i tennis

Är för herrar som spelar tennis. Du känner säkert igen ATP Challenger Tour, ATP World Tour eller ATP Champions Tour. Här ser vi sedan också de åtta spelare eller lag som går vidare till slutspelet för ATP World Tour Finals.

Hawk-Eye i tennis

“Påminner väldigt mycket om VAR systemet i fotboll“. Hawk Eye används många gånger som hjälp för tveksamma dombeslut. Det är helt enkelt höghastighetskameror som har koll på bollen. Kanske säger namnet “Hawk Eye” allt.

Serve i tennis

Betyder att någon börjar att slå bollen över nät helt enkelt.

Backhand i tennis

Innebär att du slår bollen från den vänstra sidan av kroppen om du är högerhänt eller vise versa.

Inside-Out

När en spelare springer runt bollen och lägger den diagonalt till motståndarens planhalva.

Serveesss

När du kör en Serve så fint att motståndaren inte hinner ta bollen

Bagel

Är ett väldigt sällsynt fall där motståndaren vinner med 6-0 i set.

Inside-In

Här springer också spelaren runt bollen och slår den parallellt med sidolinjen.

Set

Ett set är när du vinner sex games.

Billie Jean King Cup

Detta är damernas lagtävlings VM som spelas årligen. Arrangör för detta event är Internationella Tennisförbundet.

Internationella tennisförbundet

Ansvarar för tennisreglerna med mera och samordnar se större internationella turneringarna.

Sidbyte

Är precis vad det låter som, spelarna byter sida. Ett sidbyte görs efter första gamet och tredje gamet men därefter också samtliga udda spelade game i vardera set.

Break

När någon av spelarna misslyckas med sin serve efter två försök och förlorar poäng.

Kickserve

En riktig snabb skruv serve som studsar iväg ordentligt när den landar på banan.

Slice

När någon får underskruv på ett slag.

Bye

När spelaren avancerar till omgång nummer två i en turnering utan att spela mot någon.

Korta Set

Här vinner man ett set redan efter 4 game. Tiebreak spelas om det blir 4-4 i set.

Smash

Det hör inte till ovanligheten att vi ser någon hoppa och slå till bollen stenhårt på motståndarens planhalva. Detta görs som känt med rackat över huvudet.

Cross Court

Är när en spelare slår bollen diagonalt över plan.

Let

Detta hör du när spelaren ska göra omserve, om ex bollen tar i nät första gången eller liknande.

Special Exempt

Om en spelare inte kan delta i kvallottning för en turnering. Detta sker när lottning sker, men spelaren spelar redan i en annan turnering.

Davis Cup

Herrarnas årliga lag VM, här har du internationella tennisförbundet som arrangör. Ska du exempelvis spela på tennis i Sverige så vill vi meddela att Sverige vunnit David cup flertalet gånger.

Lobb

En lobb är när du slår bollen över motståndaren så att denne inte kan nå den, likt fotbollens lobb.

Svenska tennisförbundet

Bildar man under 1900-talets första hälft för att utveckla och driva sporten i Sverige.

Deuce

Heter det när vi når “skiljebollar” och en spelare måste vinna med två poäng efter varandra i ett game.

Tennis Europe

Ett regionalt förbund till det internationella tennisförbundet, det största av dem faktiskt.

Down the line

Det är ett slag som man skjuter parallellt med sidolinjen på plan.

Matchboll

Kallas det när spelaren eller laget bara behöver vinna ett poäng till för att vinna matchen.

Tiebreak

Spelar man när det står 6-6 i ett set. Någon av spelarna eller lagen ska vinner om de når sju poäng med minst 2 poängs marginal. Skulle det inte ske att marginalen uppnås så fortsätter spelet till att man når marginal med två poäng.

“Serve går till på följande vis i en Tiebreak”:

Den som ska börjar serva kommer att serva första poängen. De två kommande poängen servar motståndarna och efter det turas man om helt enkelt med servar om två poäng vardera.

Dubbelfel

När du misslyckas med din serve två gånger.

Matchledare

Finns tillgänglig då en match saknar domare, denne ansvarar för ett par mindre banor.

Topspin

Ser du när spelaren slår bollen nerifrån och uppåt så att en framåtriktad skruv skapas.

Forehand

Ett slag som exempelvis slås från den högra sidan om spelaren är högerhänt.

No-Ad

No-Ad är när det står 40 lika i game och enbart en avgörande poäng ska spelas. Här får då mottagaren bestämma i vilken ruta den vill att bollen ska landa.

Tävlingsledare

Är den person som leder en tävling och bestämmer hur den ska genomföras.

Fotfel

När den som servar nuddar med foten på linjen.

Passerslag

En boll som motståndaren inte kan ta emot när den susar förbi denne när denne står vid nätet.

Volley

När man slår bollen på direkten över till motståndaren, alltså innan den studsat på din sida av planen.

Walkover

Likt många andra matcher så kan en spelare lämna en walkover eller WO som det förkortas. Kan bero på en skada eller annan orsak som gör att motståndaren inte kan påbörja matchen och den andra motståndaren går segrande.

Fördel

Ser vi när det är skiljebollar och man leder med 1-0 där det enbart krävs ett till poäng för vinst.

Seeding

Är till för ett lottningsträd där de bästa av lagen eller spelarna placeras, detta för att de helst inte ska mötas tidigt i en turnering.

Wild Card

Kanske dom mest spännande under en tävling som utses av organisationskommittén. Det kan vara en helt okänd spelare som inte sökt till turneringen eller har tillräckligt med rank.

Game

Är själva spelet i skiljebollar som man måste vinna med två poäng.

Grundslag

Ett vanligt slag som slås efter att bollen studsat en gång.

Tennis i Sverige

Tennis i Sverige föddes redan under  1800-talets andra hälft, närmare bestämt i Stockholm. Vad som inte framgår är om man kunde spela på tennis i Sverige redan då, alltså vadslagning.
1906 föddes det Svenska Lawn. Tennisförbundet vars uppgift var att stötta tennisen i Sverige och att uppmuntra sporten. Förbundet bytte också namn under 1941 till nuvarande Svenska tennisförbundet.
Vi har ett gäng fantastiska spelare genom åren som satt Sverige på kartan inom tennis. Men den som ligger oss kanske närmast i hjärtat, herren Björn Borg. Han satte prägel på tennis i Sverige och är en rikskändis i tennisvärlden men även utanför vår vackra nation. Björn Borg levererar idag även plagg som många bör på. Björn Borg visade världen att Sverige är att räkna med under 1970-1980 talet.

Spela på tennis / Betta på tennis

Det har länge varit möjligt att spela på tennis i Sverige. Under senare tid har det bara utvecklats bland spelbolagen och bara blivit större. “Vi har tagit fram de spelbolag vi anser vara bäst att spela på” och som innehar en Svensk spellicens. Vi har självklar skrivit recensioner om dessa för att du ska känna dig trygg men även få en uppfattning om vad du kan förvänta dig hos spelbolagen.

Så ska du spela på tennis i Sverige kan du göra det enkelt för dig testa de olika spelbolag vi har inne på hemsidan. Testa självklart olika för att se vilket som du trivs bäst med, men kom ihåg att alltid spela ansvarsfullt. Kom ihåg att väntan på ditt bet kan dröja då matcherna kan ta tid, därför kan det ibland vara roligt att koppla av till lite casinospel om man inte tittar på matchen.

Vanliga frågor och svar om tennis

FAQ – Vanliga frågor och svar om tennis

Vad är tennis i Sverige?

En racketsport du spelar en mot en (Singel) eller två mot två (dubbel). Du spelar på en tennisplan inomhus eller utomhus där målsättningen är att vinna över motståndaren / motståndarna.

Kan man spela på tennis i Sverige via svenska spelsidor?

Ja, det är väldigt populärt. Att spela kombinationsspel eller singlar är inget ovanligt. Du kan enkelt kika på utbuden via de spelsidor vi rekommenderar att spela på.

Hur många set spelar man i tennis?

Vanligtvis spelar man 3 eller 5 set. Vad som skiljer är givetvis vilken turnering man spelar.

Hur räknar man poäng i tennis?

Spelar du padel så har du säkert stenkoll på hur man räknar poäng i tennis. Man räknar noll, 15, 30, 40 och game. Den spelare som har noll är alltså den som servar först.

När uppfanns tennisen?

Tennisen uppfanns mer bestämt år 1873 aven brittisk major vid namn Walter Clopton Wingfield. Men det finns även dem som säger att tennisen uppfanns i Frankrike. Vi låter det vara osagt.