Europa League

Precis som rubriken lyder så är det dags att dissekera Europa League som man ofta jämför med Champions League. Europa League är den moderna motsvarigheten av den tidigare så kallade UEFA Cupen. Champions League är som vi tidigare beskrivit finrummet för klubblagen i Europa. Man kan alltså säga att turneringen är ett steg neråt i klubblagsfotbollen, men trots allt inte mer intressant för det.

europa-league-tipsbetting

Om Europa League

EL är en turnering där de flesta lagen som är på väg upp deltar i och har varje år ett mindre lag som överpresterar och överraskar fotbollseuropa, vilket är en stor faktor till varför ligan är intressant. Många spelare och diverse lag lyckas etablera sig i fotbollseuropa genom EL.  Vi har därför under många år haft svenska lag som deltagit i cupen. Till skillnad från Champions League där 32 lag är med i form av åtta grupper så är det 48 lag med i EL. Det är alltså 12 grupper istället för åtta som det är i CL.

Upplägget för turneringen

Europa League matcher kvalificerar man sig antingen direkt genom ligaplats eller genom kvalplats som man också får baserat på placeringen i ligan. Dock så gäller olika regler för olika ligor. I en del ligor så får ligamästaren en EL kvalplats medan man i andra ligor får två direktplatser till EL. Det baserar UEFA på sitt rankingsystem för de olika ligorna runtom i Europa. En viktig anledning till att kvala sig till EL förutom av sportsliga skäl är de ekonomiska. För vissa lag kan vara en otrolig framgång, medan det för andra lag inte betyder liga mycket. “EL spelar man normalt på torsdagskvällar så länge det inte är undantagsfall”.

Man spelar EL under samma veckor som Champions League men har fler matcher igång än CL av naturliga skäl då det är fler lag med i turneringen. Värt att tillägga är även att man sedan säsongen 2019/2020 infört VAR -systemet i turneringen. Precis som i de största ligorna i Europa och Champions League så är VAR en viktig mekanism som används som komplement där VAR-domarna kan gå in och signalera till huvuddomaren att han måste titta på en situation för att göra en bedömning. Man får endast ingripa med var gällande röda kort, straff och diverse målsituationer.

Poäng regler i turneringen

Poängreglerna är precis som i Champions League. Man får tre poäng för en seger i gruppspelet och ett poäng för att ha spelat oavgjort. Man räknar även med hemma och bortamål när det kommer till Europa League slutspel som är dubbelmöten, förutom i finalen där det fasta slutresultatet gäller. Om man kollar på prispengarna så får man 2,920,000 euro för att ta sig till gruppspelet. Varje vinst ger laget 570,000 euro och tar man sig till final så får man 4,500,000 euro. Om dock man hamnar på en andraplats och slutligen 8,500,000 euro om man lyckas kamma hem titeln.

Prispott för Europa League

KvalificeringPrispott
Vid vinst570,000 euro
Till gruppspel2,920,000 euro
Till final4,500,000 euro

Framgångsrika lag i turneringen

I EL så finns det många lag som tagit hem segern och de nationerna som är de främsta är Spanien på 12 segrar. England och Italien har båda nio segrar var och på en fjärdeplats hittar vi Tyskland. Deras klubblag har kammat hem cuptiteln sex gånger. När vi tar en närmare titt på specifika lag så har vi Sevilla som vunnit EL sex gånger, Inter, Liverpool, Juventus och Atletico Madrid har tre vinster var. Värt att notera är att IFK Göteborg har två segrar. Dock så var det ett annat format på cupen tidigare som vi tidigare nämnt att man kallade för UEFA Cupen. “IFK Göteborg tog titlarna 1982 och 1987”. Hur hade ditt lag stått i en Europa League tabell? Hade laget vunnit eller är det större chans att vinna på ett casino?

Svenska lag i Europa

Det finns många lag som under åren har spelat i både Europa League och även Champions League. Men man ser en framfart på Svenska lag som utmanar om Europa spel på olika sätt och vis. Exempelvis Malmö FF, Elfsborg, Häcken och Hammarby som alla på varsitt håll spelade Europa spel under 2021. Nu väntar nya möjligheter för våra Svenska lag. Bra att veta är att Sverige inte har några direktplatser till Europa League utan måste kvala via Europa Conference League.

FAQ – Vanliga frågor och svar om Europa League

Vad är Europa League?

Det är en fotbollsturnering för klubblag runt om Europa. Man kan säga att detta är lillebror till Champions League som är den finaste av alla tävlingar. Vinner man Europa League så får man automatiskt en plats i Champions League.

Hur många lag spelar i Europa League?

Det är 24 lag som går till slutspel, 16 lag från gruppspelet i Europa League och 8 från gruppspelet i Champions League. Så det är en hel del spännande matcher. Det betyder att även lag som åkt ut i Champions League får en andra chans.

Spelas Europa League varje år?

Precis som Champions League så spelas denna turnering varje säsong.

Kan Svenska lag spela i Europa League?

Sverige har inga direktplatser i Europa League utan måste kvala in via Europa Conference League eller få en andra chans via Champions Leauge.

Kan man betta på Europa League?

Ja självklart! Det är lika populärt som Champions League och erbjuds av alla spelabolag.