Swish
Här kommer vi att beskriva tjänsten swish, historian bakom men även hur du kan betala med mobilen eller göra insättningar via mobilen hos ditt spelbolag.
Våren 2009 samlades Edvind Nygaard och många av hans kollegor på ett möte i Stockholm, Edvind. Kollegorna jobbade samtliga vid denna tidpunkt på Swedbank. Till mötet var även representanter från andra stora banker i landet kallade. Det var och är nämligen ingen ovanlighet att banker slår sig ner ihop för att diskutera olika former av lösningar för exempelvis transaktioner. Detta för att kunna betala med mobilen.
Mötets agenda den 16e april 2009 var rak på sak, ”Pengaöverföring från person till person”. Bara något år tidigare så lanserade Apple sin första Iphone, appar var något som växte väldigt snabbt och blev populärt bland många användare. Bankerna var även väl medvetna om att mobiloperatörer höll på att utveckla betalningsmetoderna som WyWallet och Paypal. Det var nu dags för bankerna att få fram och utveckla något nytt!
Att sköta överföringar mellan bankkonton och olika konton upplevdes av svenskarna väldigt tidskrävande, svårt och lång tid för transaktionerna. Transaktionen mellan bankerna kunde ta flera dagar innan de anlände till det andra kontot. Kunderna ringa till sina banker dagligen för att få hjälp med att föra över pengar mellan konton. Behovet var tydligt, svenska folket behövde ett enkelt, “snabbt och tryggt sätt att överföra pengar på” – i realtid, realtidsbetalningar!
Bankerna
Bankerna var överens om vad som krävdes för att nå i mål med projektet, de bildade olika projektgrupper bland och redan tre år senare (år 2012) kunde bankerna lansera sin nya tjänst Swish för att betala med mobilen. Namnet Swish uppkom enligt Edvind Nygaard när en av grupperna slängde fram ett papper över bordet och sa ’’Swish” samtidigt. Det kändes så snabbt och naturligt, ordet gick även att böja till ”Swisha” vilket man känner igen än idag. Namnet blev fastställt och applicerades för tjänsten som idag finns hos de flesta bettingsajterna.
Det allra första steget för användning av Swish (innan Swish-betalning från person till person lanserades), var att man kunde fylla på sitt saldo. Då för refillkort (kontantkort) till mobilen. Nu kan man istället betala med mobilen som är knuten till bankkontot. Det var främst här som bankerna såg en stor potential bland användare och startade samarbeten med mobiloperatörerna för att lyckas. När detta visade sig vara en succé, så utvecklade man därför Swish till nästa nivå. Nämligen “realtidsöverföringar från person till person”. På senare tid även för betalningar till företag som exempelvis spelbolag. Men vi får se vad framtiden har att erbjuda längre fram. Ytterligare historia tittar vi på här nedan.
Vi sammanfattar några viktiga milstolpar för Swish nedan:
-2012, Lanserades äntligen tjänsten för realtidsbetalningar mellan privatpersoner, detta var därför helt fantastiskt. Men det slutar inte där.
-2013, På den årliga mobilgalan vinner tjänsten guldmobilen för årets bästa mobila betalning. Därav öppnar fler ögonen för tjänsten. Men intresset ökar hela tiden.
-2014, Lansering för organisationer och företag. Men tjänsten fortsätter att utvecklas. Därför tar vi ytterligare steg framåt.
-2015, Swish har vid denna tidpunkt över tre miljoner användare. Men det stoppade inte där. Ytterligare användare växte fram.
-2016, Introduktion för e-handel och betalningar online. Därför tar man nu fram en ny säkerhet. Men det krävs en andra hands tjänst.
-2017, Den berömda QR-koden är lanserad i tjänsten som gör det enklare för företag att ta emot betalningar. Ytterligare företag ansluter sig till tjänsten. Men kolla hur smart lösning det är.
Swish som tjänsten heter har idag ett officiellt företagsnamn som heter Getswish AB och hade 2019 över 7 miljoner användare i Sverige (!!). Helt fantastiskt vilken idé de lyckades skissa fram och utveckla genom tiden. Därav är Swish idag en av de största betalningmetoderna och användas hos många bettingbolag. Men det slutar inte att växa för det!
Getwish AB ägs idag tillsammans av storbankerna:
- Danske Bank
- Handelsbanken
- Länsförsäkringar
- Nordea
- SEB
- Swedbank
- Sparbankerna
Det är bara att luta dig tillbaka och fortsätta njuta av läsningen om Swish, vi tar er på en tur om tjänsten och dess funktion.
Användningsområden
Vi hoppar direkt in på vad du behöver!
För att använda och aktivera tjänsten behöver du tänka på följande:
- Att du har en mobil och ett mobilnummer
- Du behöver ha aktiverat tjänsten Swish hos din bank och knutit ditt mobilnummer mot det bankkonto du vill att transaktionerna ska gå via
- Att du har tjänsten bankidentifiering
- Se till att du har laddat ner Swish appen och aktivera dig i denna
- Nu är du redo att Swisha!
Oavsett om du ska betala till en privatperson eller till ett företag så är principen väldigt identisk på hur betalningen går till:
- Öppna Swish appen
- Swisha = Skriv in ett nummer du ska skicka pengar till, Skanna = Skanna en QR som automatiskt skriver in ett nummer åt dig till rätt mottagare
- Ange belopp & eventuellt meddelande till mottagaren
- Klicka på ”Swisha”
- Bekräfta med bankidentifiering
- Nu är det klart och pengarna är överförda i realtid!
Vi går lite snabbt igenom några möjligheter med Swish och dess funktion som är bra att känna till på förhand.
Företag
Du kommer att se Swish skylt hos många företag, fysiska butiker men även online när du handlar. När du ser loggan så betyder det att företaget erbjuder betalning via Swish. Många företag använder sig även utav en Swish qr-kod som man skannar av för snabbare betalning. Detta är verkligen helt fantastiskt om du exempelvis glömt eller lämnar din plånbok hemma. Många gånger vill du bara använda din mobil till att betala då den alltid finns till hands (Lite högre upp ser du hur simpel processen för betalning är).
Privatperson
Detta är ett scenario många kan referera till:
Du och din vän har varit på en restaurang och är precis klara med maten. Ni gör det enkelt så att den ena betalar notan för att göra det hela så snabbt och enkelt som möjligt för serveringspersonalen. När du ska betala tillbaka till din vän behöver inte längre tänka på att bjuda tillbaka eller ta ut pengar i bankomaten. Då ni garanterat har tjänsten Swish båda två så tar du fram mobilen skickar ditt belopp omgående utan krångel.
Självklart finns många olika anledningar till att föra över pengar i realtid, ovan var ett exempel av många möjlia. Spelbranschen – Att använda Swish för spel och betting.
Äntligen ett väldigt efterlängtat sätt för dig som spelare att snabbt, smidigt och säkert kunna föra över pengar till ditt spelkonto. På samma sätt som med allt annat så sker det givetvis också i realtid. Du gör så här:
- Logga in på ditt spelkonto
- Välj Swish som betalningsmetod
- Ange belopp och vilket nummer tjänsten är kopplad mot
- Godkänn med bankidentifiering.
- Börja spela!
Tänk på! Du kan hos många spelbolag (de flesta) nu även begära uttag via Swish, lika enkelt om inte enklare än själva insättningen. Det kan hända att du behöver styrka din identitet när du ska genomföra ditt uttag via spelbolaget. Var beredd på att du kan behöva bifoga något av följande dokument:
- Pass/Körkort
- Bankutdrag
- Kopia på bankkort
- Nyare faktura med ditt namn
För att kort summera tjänsten så uppskattas ett snabbare alternativ för betalningar och insättningar till spelkonton. Du använder Swish enkelt via mobilen och alla transaktioner måste godkännande via bankidentifiering ske. Swish är även väldigt populär hos casinosidor!
Swish som betalningsmetod
Val av betalningsmetod | Cirka tid för en insättning | Cirka tid för ett uttag | Betyg 1-5 |
---|---|---|---|
Swish | Omgående | Omgående | 5 |
Säkerhet
Det finns en del information för dig att känna till om Swish som skapar en viss trygghet. Tjänsten har en typ av beloppsgräns som standard, denna beloppsgräns avser ett maxbelopp du kan Swisha under en vecka. Denna beloppsgräns bestämer man från bank till bank.
Du kan självklart tillfälligt ändra denna beloppsgräns för exempelvis 24 timmar och öka beloppet, väldigt vanligt om du ska köpa en begagnad bil och betala med Swish exempelvis.
Denna ändring gör du oftast helt själv inne på din internetbank.
Varje betalning godkänns säkert via bankidentifieringen du har aktiverat på mobilen.
Glöm som vanligt inte att skapa din egna uppfattning om tjänsten och dess säkerhet.
Swish i Sverige
Just denna tjänst är en Svensk betalningsmetod och vi använder den enbart i Sverige. Men helt klart vågar vi att säga att denna är den absolut populäraste betalningsmetoden i Sverige. Online betalningar, fakturor och personliga överföringar sker via Swish. Dessutom kan man nuförtiden använda Swish i vanliga affärer och butiker. Något som gjort livet mycket enklare för hela befolkningen. Swish är swish!
FAQ – Vanliga frågor och svar om Swish
Hur får jag tillgång till Swish?
Du behöver säkra att du har en mobiltelefon, ett mobilnummer och bankidentifiering i första hand för att kunna betala med mobilen. Sedan behöver du aktivera tjänsten hos din bank och registrera mobilnumret du vill ha knutet till det bankkonto transaktionerna skall dras ifrån. Det sista steget är att ladda ner och öppna appen Swish för att sätta de sista pusselbitarna på plats.
Vilka banker har Swish?
De flesta storbanker har tjänsten, gör det alltid enkelt för dig själv och kolla med din bank. Om du upplever Swish problem så kontaktar du din bank och stmmer av läget. Ta Swish gräns Swedbank som ett alternativ, då kontaktar du Swedbank för frågor om ditt gräns eller ditt problem med tjänsten. Vi hjälper dig att lista några banker som har tillgång till tjänsten:
• Danske Bank
• Swish Handelsbanken
• Länsförsäkringar
• Nordea
• Swish SEB
• Skandia
• Ica Banken
• Sparbanken Syd
• Sparbanken Öresund
• Swedbank och Sparbankerna
Listan kan självklart ändras med tiden, men förhoppningsvis bara i fler antal.
Kan jag Swisha till vilket mobilnummer som helst?
Nej, numret måste vara knutet mot tjänsten för att kunna ta emot en transaktion eller betala med mobilen.
Kostar Swish något att använda?
Inte för dig som privatperson, ingen månadsavgift och inte heller några transaktionsavgifter. Detta kan givetvis ändras med tiden om bankerna bestämmer sig för att börja ta betalt, men den informationen har din bank. Oftast finns också en Swish gräns som får ändras inne på banken, dvs hur mycket du kan swisha på en och samma vecka exempel.
Måste jag ha en mobil för att använda Swish?
Du måste inte ha en mobiltelefon, men du behöver ett mobilnummer. På så vis kan du ta emot betalningar och betala med mobilen. Du kan dock inte skicka pengar eller betala till andra då du måste ha en mobil med bankidentifiering installerad.