La Liga

Maradona, Zidane, Ronaldinho, Beckham och Roberto Carlos är ett fåtal av alla legender som spelat i La Liga och Spansk fotboll.

På senare år har La Liga visat gång på gång vad den går för. Messi och Ronaldo har turats om att få Ballon d’Or. Det är många fans runtom i världen som är övertygade om att dessa två utomjordiska spelarna är de bästa genom tiderna, som fotbollen någonsin skådat.

Läs mer om La Liga hos tipsbetting.se och Spansk fotboll

Det är ingen slump att spanska fotbollen är den mest kvalitativa och framgångsrika ligan på senare tid, och kanske igenom alla tider. Av de 10 senaste finalmatcherna så har Barcelona tagit hem tre av dessa, likaså Real Madrid.

Det finns mycket statistik man kan ta fram i La Liga. Som talar för att den Spanska fotbollen är den som dominerar idag. Men bortsett från statistik så kan man även konstatera att det är den mest underhållande. I alla fall om man återigen blandar in statistik för vilken match och vilka lag. Som har flest fans i världen. Även i de andra stora ligorna som Serie A och Premier League så finner man skickliga spanska spelare som är tongivande i sina lag.

Efterfrågan på spansk fotboll och spanska fotbollsspelare har aldrig varit så hög som den är idag. Många toppar La Liga skytteliga. El Clasico, som kanske är matchen som årligen har flest tittare i världen på senare tid blivit en match där man ofta spelar omkring 14-tiden. Detta beror på att efterfrågan är så hög och genom att byta La Liga schema på stora La Liga matcher så väcker man ytterligare en intressevåg för de asiatiska fansen.

Läktarkulturen i Spanien och La Liga

Läktarkulturen i Spanien och La Liga har varit lugn och problemfri i en hel del år. Få skandaler och en “barnvänlig” arena är vad man har att vänta sig om man åker till Spanien för att kolla fotboll. Det spanska fotbollsförbundet har haft strikta regler och krav på vad man får göra och inte får göra på matcherna. Banderoller och tifon har varit förbjudna under en längre tid just för att förhindra skapandet av “ultrasfans”, då förbundet ansåg att det kunde leda till ökad rivalitet mellan fansen. Men inför säsongen 2016-2017 så är det okej att klubbarnas fans frivilligt skapar tifon under särskilda restriktioner. Reglerna är trots detta mycket striktare än övriga länder i Europa.

Den spanska publiken är känd för kraven på sitt eget lag i La Liga. De nöjer sig inte med en vinst, de ska spelas fin fotboll också. I Spanien så är fotboll mer än bara en sport. Det kan man jämför med en högtid som man firar varje vecka. I generationer för man vidare supportraskapet. Man håller alltid på det lokala laget, oavsett placering eller division.

Traditioner inom klubbarna

Inom klubbarna finner vi även en hel del traditionen. Ett exempel som ofta får folket att tappa hakan är Athletic Bilbao. De har aldrig har haft en spelare i truppen som inte är från Baskien. Det är provinsen där Athletic Bilbao kommer ifrån. För att förtydliga vad du precis har läst. Så finns det alltså inte en enda spelare som representerat eller representerar Athletic Bilbao. Som är född eller uppvuxen i någon annan provins än Baskien, en del av Spanien. Om fotboll och politik aldrig får blandas, så är detta ett exempel som gör en klubbs historia vackrare och mer unik än andra klubbars i La Liga.

Något man kan fråga sig kan vara varför spansk fotboll är så framgångsrik? I Spanien så spelar man snabb fotboll, det är sällan man ser en spelare hålla boll längre än tre sekunder. Det beror på att man ofta spelar en rak, offensiv fotboll. Där man på offensiv planhalva spelar raka och risktagande passningar vilket ger utdelning så länge bollen kommer fram till spelaren som man har avsikt att få bollen. Ett exempel på ett lag som inte spelar lika rakt men ändå lyckats är Barcelona. Med sin “tiki taka” fotboll, som det kallas. Så har de visat att det är lika effektivt att spela i sidled om man behärskar det. Är man lika snabb att föra bollen i sidled och sedan spela bollen i djupet när en lucka bland motståndarnas försvarare dyker upp, så är det ett bra sätt att slita loss motståndarnas försvar.

Spanska La liga lag i Champions League

Av de fem senaste Champions League finalerna så har totalt fyra stycken vunnits av ett spansk lag. Antingen Barcelona eller Real Madrid. Men något som är anmärkningsvärt är att Athletico Madrid också har varit med i två av dessa finaler. Av de tio senaste lagen som varit i de fem senaste finalerna i Champions League så har sex stycken varit från Spanien. Det är i Champions League man kan jämföra kvalitén på de bästa ligorna och den spanska ligan är tveklöst nummer ett.

Svenskar i Spanska första ligan

Det finns en hel del Svenska spelare att nämna och listan är egentligen inte jätte tung. Vi kan räkna med cas 25-30 spelare som satt sin fot i ett Spanskt fotbollslag. Men ska man nämna tre stora legender i olika tider så blir det ganska enkelt att säga Henke Larsson (Barcelona) Länge sen, Zlatan Ibrahimovic (Barcelona) mellan länge sen och Sveriges nya stora stjärna Alexander Isak (Real Sociedad) som spelar där idag som en nyckelspelare.

  • Henke Larsson – LEGEND
  • Zlatan Ibrahimovic – LEGEND
  • Alexander Isak – LEGEND

Sen finns det självklart väldigt många kända namn inom den Spanska fotbollen som är Svenskar. Men dessa tre spelare visar tre epoker vilket är ganska häftigt. Spännande att se vad Alexander Isak kan skapa både i klubblaget men också i Svenska landslaget framåt.

FAQ – Vanliga frågor och svar om Spanska La liga 2023

Vad är Laliga i Spansk fotboll?

Det är Spaniens högsta liga i fotboll. Den anses vara en av världens bästa ligor i världen.

Hur många lag tävlar i en La Liga tabell?

I den här ligan finns totalt 20 lag som kämpar om titeln i Spanska högsta ligan.

När grundades denna ligan egentligen?

Den grundades redan 1929 och lag som Real Madrid, Barcelona, Athletico Madrid, Sevilla och Valencia har dominerat denna ligan sedan i stort sätt hela tiden.

Men vart kan man betta på La Liga?

Då denna ligan är en av det största så går det att spela i stort sätt hos alla spelbolag.