LIGUE 1

Ligue 1 2021 » Läs artikeln om Fransk fotboll i högstadivisionen. Ligue 1 är väldigt populärt i hela världen. Stora lag och stora spelare.Ligue 1 och Fransk fotboll där legender har spelat. Ronaldinho, David Beckham, Zlatan Ibrahimovic, namnen är många och framförallt stora.

Ligue 1 är en på senare år en otroligt mycket jämnare liga sett till poäng  fördelning mellan lagen.

I nutidens upplaga av Ligue 1 så har vi några lag som ofta brukar suga åt sig poäng. Men lagen under plats fyra har bara några få poäng i skillnad. Men en vinst kan leda till flera placeringar högre upp i tabellen.

Ligue 1 är en jämn liga på många sätt, och det som kännetecknar Ligue 1 är deras offensiva fotbollsfilosofi. PSG ligger i framkant med sin “kontringsfotboll”. Monaco är laget som får en 18 åring att se fullfjädrad ut och utvecklar ofta sina ungdomar till spelare i världsklass. Marseille och Lyon är också två lag som är offensivt lagda. Vilket ytterligare är en faktor till varför “fransk fotboll har en otroligt hög målskörd per match”.

På senare år har man utvecklat den franska fotbollen på alla sätt och vis. Ligan som tidigare hamnat i skuggan bakom de fyra största ligorna i Europa. Den har nu tagit ett stort kliv, både sportsligt men också finansiellt. Efter att PSG utvecklats till ett världsprojekt. Från att vara ett inte alls lika överlägset lag inom Ligue 1. Men så har de nu lyckats få ekonomiska och sportsliga muskler som fortsätter att växa. Det med målet att inom en snar framtid ro hem en Champions League titel.

Charmen med Fransk fotboll

Charmen med den franska fotbollen ligger i dess supporterkultur främst bortsett från de offensiva attributionerna som Ligue 1 bjuder på. Fansen har en otrolig karisma och närhet till klubben. “Support your local team” som man brukar säga på de brittiska öarna gäller även i Frankrike. När det är dags för “Frankrikes största derby Le Classique” så är det Paris Saint Germain som ställs mot Olympique de Marseille och fansen bjuds på tifon och en tillställning i världsklass. Rivaliteten är enorm och under 90 minuter är det två sidor som ställs mot varandra utan några kompromisser.

Franska Ligan jämfört med andra ligor

För att ligan ska växa och bli bland de topp tre bästa ligorna i Europa så måste konkurrensen i Ligue 1 öka. “PSG ska inte vinna ligan med hästlängder” och Monaco måste börja hålla kvar sina talanger som man år in och år ut skickar ut i Europa för att göra stordåd. Men vad är det som lockar spelarna att stanna, kan man då tänka sig. Svaret är framtidsvisioner och projekt likt Paris Saint Germain. Monaco behöver nödvändigtvis inte pumpa in stora miljonbelopp och spendera dessa på spelare utan vad som är viktigt är att man ger spelarna förtroende och värvar bra spelare som kan täppa till de hål som finns.

Att värva 4-5 startspelare varje år är skadligt och det innebär att laget aldrig blir lika tight som man önskar att de ska vara. Det gäller att köpa 2-3 spelare per säsong och förbättrar laget och med det sagt så ska man även bara försiktig med vilka spelare man gör sig av med.

Det är lätt att sitta och säga att Monaco tjänar otroliga pengar på sina spelare men det ligger även ett värde långsiktigt att ge supportrarna en ärlig chans till att kunna konkurrera ut Paris Saint Germain. Lyckas Marseille, Lyon och Monaco med att få ihop spelade lag med deras inhemska spelare så tror jag att de kan gå långt både i Frankrike och ute i Europa. Alldeles för många franska spelare beger sig till La Liga och framför allt Premier League.

PSG – Frankrikes stolthet 2023?

Vem hade trott att självaste Linoel Messi skulle lämna Barcelona och ansluta sig till PSG? Eller självaste Sergio Ramos att lämna Real Madrid för att försvara backlinjen i PSG? Att skåda spelare som Messi, Neymar och Mbappé längst fram i europa mästerskapen är nog ingen som tycker är tråkig fotboll. Några av världens främsta spelare i en och samma lag lär vi inte se så ofta när nya generationen träder i kraft, eller? Att PSG ser ut att vinna Ligue 1 denna säsongen ser ut att bli ett faktum på förhand, de har god marginal till tvåan i tabellen. Vad som blir riktigt spännande är att följa denna trio i Champions League sammanhanget, kommer Christophe Galtier och hans mannar även klara att vinna hela vägen i Champions League? Det återstår att se!

Ligan är en Charmig liga

“Ligue 1 är trots allt en charmig liga” som får mer och mer ögon på sig. Men också i strålkastarljuset oftare och oftare. Det är något som alla lag i Frankrike och sist men inte minst fansen förtjänar.

Precis som de stora spelarna Ligue 1 har fått ta del av. Så tror jag även att klubbarna kan bli lika stora. Fransk fotboll må vara femte bästa ligan i Europa. Men ännu bättre kan den bli. Fotbollen kan men inte köpa för pengar men pengarna kan hjälpa ungdomarna att bli bättre. Men Ligue 1 har all potential att bli en av tre ligor som har bäst kvalité ute i Europa.

Ligue 1 har en otrolig potential och jag hoppas att fotbollen i Frankrike går mot samma riktning som den har gjort de senaste åren. Fotbollen kommer att gå från bra till bättre och den offensiva genren som ligan erbjuder kommer att lyss igenom.

Och sist men inte minst hoppas jag och många andra fans runt om i världen att sagan om Paris Saint Germain får ett lyckligt slut där “Champions League pokalen lyfts av en spelare med PSG-tröja”. Något som Ronaldinho, Zlatan Ibrahimovic och David Beckham skulle vara väldigt glada för.

Hemmaarenor för fem stora lag i franska Ligue 1

LagArenaKapacitet
Olympique de MarseilleStade Vélodrome67 054
PSG (Paris Saint-Germain FC)Parc des Princes48 724
AS Saint-ÉtienneStade Geoffroy-Guichard42 000
FC NantesStade de la Beaujoire39 000
AS Monaco FCStade Louis II18 523

Tipsbetting.se - FAQ - Vanliga frågor och svar om Franska Ligue 1

FAQ – Vanliga frågor och svar om Ligue 1 Uber Eats

Vad är har Uber Eats att göra med Fransk fotboll?

Ligue 1 Uber Eats heter numer ligan då Uber Eats är någon form av sponsor till ligan.

Hur många lag lag tävlar i Ligue 1 Uber Eats?

I Ligue 1 tävlar hela 20 lag om att erövra den Franska högstaligan.

När grundades den Franska högstaligan?

Vi reser hela vägen tillbaka till 1932/1933 där ligan tog fart och började att växa!

Vem har gjort flest mål i Ligan?

Delio Onnis är det som lagt sin prägel över ligan med flest antal mål genom tiderna.

Vart kan man betta på Ligue 1 Uber Eats?

Det är bara att välja och vraka bland våra rekommenderade spelsidor högst upp, alla erbjuder spel i Ligue 1.