Fotboll

Det är nog inte okänt för någon att fotboll är en utav de mest utövade sporterna i modern tid. I Sverige så är fotbollen vår nationalsport och vi har extremt talangfulla spelare som är aktuella i Svensk fotboll. Exempelvis Zlatan Ibrahimovic och även en del historiska spelare som har lämnat avtryck på den svenska fotbollen. Fotboll och fifa är något som ligger oss väldigt varmt om hjärtat här på Tipsbetting.se. Men inte bara oss här utan stora delar av hela världen älskar denna ljuvliga och sköna sport. Man kan kalla det för folkets sport helt enkelt. Det spelar ingen roll vart du bor i världen eller vilken social status du har.

fotboll-tipsbetting

Fotboll är till för alla

Fotboll är till för alla, små, stora, unga och äldre. Zlatan Ibrahimovic eller Wernbloom. Oavsett tjockleken på plånboken så har alla samma grundliga förutsättningar att spela och även att bli duktiga på fotboll. Dock så kan man självklart få bättre ”utbildning” inom fotboll i form av tränare, flera träningar, material som ger fotbollsspelaren bästa förutsättningar. Det vackra är som sagt att man har samma grundliga förutsättningar, oavsett hudfärg eller vilken del av världen man kommer ifrån. Man kan spela fotboll överallt, vare sig det är på en fin fotbollsplan eller i slummen. Vare sig om det är under sommartid eller under vintertid.

En extremt vacker gåva till mänskligheten som många väljer att kalla det. Sporten skapar så mycket tillhörighet och gemenskap men framförallt drömmar och mål. En del älskar att kolla på Svensk fotboll och följa Svenska fotbollsspelare. Andra följer andra ligor och spelare världen över. Oavsett vilket lag eller spelare man håller på så för sporten samman alla dess fans, utövare och beundrare.

Fotboll kan spelas med vänner och familj men också i ett lag. Det roliga är att man spelar som ett lag i fotboll. Gemensamt tränar man och gemensamt spelar man mot andra lag för att vinna eller enbart ha det roligt. Det räcker egentligen med en fotboll och någon att spela med så spelar platsen ingen roll. Antalet människor spelar heller ingen roll. Du kan bli världsbäst på sporten så länge du har en boll, eller något rundformat som inte är allt för tungt att sparka på.

Fotbollens ursprung

Redan på 400-talet började man spela fotboll i Kina. Precis som idag så spelas fotboll mellan två lag och på en plan med mål. Bollarna var i princip samma som idag men inte lika lätt och av samma kvalité. FIFA var inte grundat! Då var det läderkulan som gällde med fjäderfyllning istället för luft. Tänk dig Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Zlatan Ibrahimovic och andra aktuella storspelare spela med sådana bollar. Det hade varit något, men förmodligen hade inte kvaliteten varit lika bra som den är idag. I Japan skapades på 1300-talet fotboll som egentligen bara gick ut på att hålla bollen i luften. Så man kan säga att influenserna hur man hanterar bollarna har funnits sedan urminnes tider. Det är grunden till vad vi idag kallar fotboll.

Under medeltiden i England  så spelades fotboll för fullt och reglerna var liknande mot de man idag har. Lite annorlunda var det självklart, exempelvis att det var inte 11 spelare som var max per lag i en fotbollsmatch. Det fanns inga fotboll regler kring hur många spelare det skulle vara per lag. Man försökte även förbjuda fotboll i vissa delar av världen. I Frankrike och England så försökte man att förbjuda fotboll vilket dock gick det inte igenom. England ville förbjuda fotboll så att spelarna skulle välja att lära sig att bli bågskytt istället. Komiskt när dessa nationer idag är några av de bästa i världen när det kommer till denna sporten.

Grundliga spelregler i Fotboll

Spelreglerna är fundamentalt väldigt simpla. Fotboll är som sagt en sport för alla oavsett kön, färg, form eller ålder. Till och med så pass enkelt att en treåring kan utöva sporten. Det gäller att vara 11 spelare per lag inklusive målvakt. Det innebär alltså att laget på plan består av en målvakt och tio utespelare.

Man delar upp matchen i två halvlekar á 45 minuter och lägger till tilläggstid efter de första 45 minuterna och även tilläggstid efter de sista 45 minuterna. Matchen är alltså preliminärt 90 minuter lång med en halvtidsvila på cirka 15 minuter under halvlekstid och tilläggstid därtill. Efter halvtid så byter bägge lagen planhalva.

Med detta innebär det alltså att målvakterna byter mål. Man anfaller exempelvis de första 45 minuter mot ena målet och de sista 45 minuterna mot andra målet. Utöver dessa 11 spelare på fotbollsplanen så väljer bägge lagen att ta med reservspelare. Dom kan man byta in om man behöver göra en taktiskt förändring. Som innebär att en viss spelare med en viss färdighet byts ut mot en annan.

Byten och taktik

Kort och gott så kan man alltså säga att man i slutet av en match, vid en ledning på t.ex. 1-0 väljer att göra ett defensivt byte genom att byta ut en offensiv spelare, så kallad anfallare, mot en defensiv spelare, exempelvis en mittback. Man får totalt göra fem byten under tre bytestillfällen.

I fotboll är det inte tillåtet att byta ut en spelare för att sedan byta in honom på nytt. Fotboll är en aggressiv och fysisk sport vilket innebär att det sker en del skador emellanåt. Om en spelare skadar sig så är det viktigt att man byter ut spelaren och byter in en frisk spelare. Laget som leder med flest mål efter 90 minuter vinner matchen och plockar tre poäng om det är ligaspel.

I fotboll så är ligaspel ett spelsystem som finns i samtliga länder. Man har dock olika system i de flesta ligorna. I till exempel engelska Premier League så har man 20 lag i högstaligan och för en vinst får man tre poäng, spelar man oavgjort så får vardera lagen varsitt poäng och vid förlust så får man noll poäng.

Spelformat

Det finns även något som kallas för cupspel, till exempel Fifa Champions League, vilket sett till namnet kan misstolkas till ’’liga’’ men det kallas ur svenska ögon för en cup. Där spelar man gruppspel á fyra lag per grupp och sedan dubbelmöten där man räknar ihop resultaten från bägge matcherna och laget med bäst målmarginal går vidare. Ibland så kan matcherna sluta lika, exempelvis ett resultat på 1-1 i bägge matcherna leder till en förlängning.

I förlängningen så lägger man ytterligare till två halvlekar. Halvlekarna är dock inte 45 minuter här utan då är det 2 gånger 15 minuter som adderas utöver de första 90 minuterna. Laget som gör flest mål matchen igenom tar sig då vidare. Slutar matchen även lika efter 120 minuter så går matchen vidare till straffläggning. Då får bägge lagen först fem straffar var där man slår varannan straff. Det laget som gör flest mål under sina fem första straffar tar sig vidare.

Lyckas bägge lagen göra lika många mål under straffläggningen så går matchen vidare till sudden death vilket innebär att lagen turas om och tar varsin straff tills något av lagen missar samtidigt som det andra laget sätter sin straff. Straffen tas från 11 meter från mållinjen och bollen placeras central framför mål på en så kallad straffpunkt. Det är inte tillåtet för någon spelare att ta två straffar i rad utan det är endast tillåtet att de 11 spelarna som sist var på plan tar sina straffar. Om samtliga 11 skjuter sina straffar så kan spelaren som tog sin första straff skjuta igen, som 12e straffskytt.

Övrig information angående regler

Varje match döms av en så kallad domare som springer runt på planen och avgör om det till exempel döms straff, gult kort, rött kort eller exempelvis frispark. Bägge lagen behöver ha på sig olika färger på kläderna för att förenkla det för alla. Hade bägge lagen t.ex. haft svart matchställ så hade det delvis varit svårt för domaren att döma och även för den individuella spelaren själv att passa bollen till rätt person.

Man har därför olika färger på matchstället och ser därför till att undvika dessa situationer. Ett matchställ består av fotbollsskor, som är helt individuellt, du kan alltså ha vilken färg du vill på dina skor. Fotbollsstrumpor, shorts och en fotbollströja/t-shirt är något som hela laget måste ha likadana av, förutom målvakten som behöver ha något som skiljer sig i färg från övriga lagmedlemmar.

Detta beror på att det endast är målvakten själv som får ta bollen med händerna och hade målvakten haft på sig samma matchställ som övriga spelare så hade det blivit svårt för domaren att se vem som tar bollen med händerna. En målvakt har också målvaktshandskar, som är precis som fotbollsskor fritt fram att välja färg på.

Fotbollslag och dess fans

Fotbollen har blivit kultur i en hel del länder och i exempelvis Italien så pratar man ständigt fotboll och nästan varje italiensk medborgare har ett favoritlag som ligger varmt om hjärtat. I Italien så har Juventus flest fans och det beror till stor del på att man har flest ligatitlar av alla lag landet. 

Fotboll är så pass stort i världen att man inte endast går och kollar på det lokala laget utan en hel del gör så kallade sportresor där de åker från exempelvis Sverige till spanska Barcelona för att se på när FC Barcelona spelar fotboll. Det är ett exempel på hur fotbollen för samman människor i världen, trots olika färg, form och kultur.

Det är svårt att uppskatta vilket lag som har flest fans i hela världen men den statistiken som är mest prövad menar på att det är spanska Real Madrid som har flest fans i hela världen. Real Madrid är ett av de framgångsrikaste lagen, både i Spanien och i övriga världen vilket kan vara en anledning till detta. Real Madrid har även under många år haft olika turnéer där man åkt till exempelvis Kina för att spela en träningsmatch och utvidga fanbasen. Samtliga storlag i Europa Arbetat för att utvidga fanbasen då det genererar pengar i form av publicitet och matchtröjor, matchbiljetter och annat. Varje land har ett landslag och i Sverige så har svensk fotboll glädje över att ha svenska landslaget, även kallad blågult som representerar Sverige.

Fotbollen i Sverige

I Sverige så har fotbollen influerats av väldigt många spelare. Vi har valt att lista några utav de mest kända nedan.

 1. Zlatan Ibrahimovic
 2. Henrik Larsson
 3. Fredrik Ljungberg
 4. Olof Mellberg
 5. Gunnar Gren
 6. Gunnar Nordahl
 7. Nils Liedholm
 8. Kurt Hamrin
 9. Tomas Brolin
 10. Glenn Strömberg

Zlatan Ibrahimovic

Den andra mest kända och även aktuella är Zlatan Ibrahimovic. Zlatan Ibrahimovic har spelat i otroligt många lag. I svensk fotboll så är han förknippad med Malmö FF. Malmösonen som växte upp i Rosengård och representerade MFF där han även fick sitt första a-lagskontrakt. Man kan säga att det var i Malmö FF han slog igenom på riktigt sett till engagemanget i Sverige. Han blev köpt av Nederländska Ajax som är ett lag från Amsterdam. Han blev köpt av Ajax för 7,8 miljoner euro vilket motsvarar dryga 80 miljoner kronor i dagsläget. I Ajax så fick han en del motgångar men lyckades prestera och vinna den högsta inhemska ligan i Nederländerna och blev därefter köpt av Juventus, som är de mesta mästarna i Italien.

Han lyckades göra två starka säsonger i Juventus och blev därefter köpt av Inter, som också är ett italienskt storlag som spelar i italienska Serie A, precis som Juventus. Sedan så fick han ta flyget till Barcelona i Spanien och ansluta sig till FC Barcelona och spela tillsammans med Lionel Messi. Hans tid i FC Barcelona var inte den mest underhållande för personen och fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic själv som inte riktigt njöt av tillvaron trots ligavinsten. Han saknade sitt Italien och fick sedan skriva på ett kontrakt med AC Milan från Milano. Han lyckades även vinna ligan med Milan och gjorde två säsonger för de rödsvarta laget.

LandLigaLagTitlarMålÅr
SverigeAllsvenskan och SuperettanMalmö FF0161999-2001
HollandEredivisieAjax4352002-2004
ItalienSerie AJuventus1232005-2006
ItalienSerie AInter4572007-2009
SpanienLa LigaBarcelona5162009-2010
ItalienSerie AMilan4422011-2012
FrankrikeLigue 1PSG121132013-2016
EnglandPremier LeagueManchester United2172016-2017
USAMSLLA Galaxy0522018-2019
ItalienSerie AMilan0252020-

Klubbar Zlatan har spelat i som proffs:

 • Malmö FF (Sverige)
 • Ajax (Nederländerna)
 • Juventus (Italien)
 • Inter (Italien)
 • Barcelona (Spanien)
 • Milan (Italien)
 • PSG (Frankrike)
 • Manchester United (England)
 • LA Galaxy (USA)

Paris Saint Germain

Sedan bar det av till Paris där han fick spela med Paris Saint Germain och resten är fotboll historia. Han har efter sin tid i Paris florerat i diverse klubbar som Manchester United, L.A. Galaxy, och återigen så spelar Zlatan Ibrahimovic i A.C. Milan. Vilket lag som blir härnäst går inte att säga på förhand, men vi på Tipsbetting hoppas verkligen på att få se Zlatan Ibrahimovic ansluta sig till ett allsvenskt lag innan han lägger skorna på hyllan, vilket kan bli vilket av de kommande åren som helst.

Zlatans Ibrahimovic påverkan på svensk fotboll

Zlatan Ibrahimovic har påverkat svensk fotboll enormt och inom just svensk fotboll så råder de ingen tvivel över att han är den bästa fotbollsspelaren Sverige har haft genom tiderna. Svensk fotboll var tidigare synonymt med fysisk fotboll och mycket kämpaglöd. Nu så finns det en annan typ av synonym utöver kämpaglöd, som vi fortfarande tack och lov har med oss.

Tekniskt skickliga spelare har vuxit fram och ett mycket mer kaxigt landslag har vuxit fram, där man vågar stå upp för varandra och ta diskussioner snarare än att vända ryggen till. I dagsläget så har vi många spelare som spelar i de europeiska toppligorna.

Svensk fotboll handlar inte bara om svenska fotbollslag utan även om svensk fotbollsspelstil, svenska tränare och sverige-influerade fotbollsspelare. Vi har som sagt en hel del spelare som håller en nivå i världsklass som Dejan Kulusevski i Juventus, Albin Ekdal i Sampdoria, Emil Forsberg i Rassenballsport Leipzig och Victor Nilsson Lindelöf som spelar i Manchester United.

Organ inom fotboll

Fotboll är florerat av diverse organ, företag och andra typer av organisationer som påverkar och influerar fotbollen. De främsta organen är FIFA och UEFA. UEFA är ett organ som reglerar regelverk inom europeisk fotboll, cuper, ligor och andra typer av evenemang som till exempel EM som står för Europeiska mästerskapen där europeiska landslag får spela om titeln ’’europeiska mästare’’. Sedan finns det även ett organ som kallas för FIFA. FIFA är ett organ som rör sig över hela världen. Man är ett huvud över UEFA och man organiserar fotboll VM. Världsmästerskapen som håller till var fjärde år. Man utser värdnationer och reglerar spelschema och gruppspelsmatcher och allt logistiskt som har med fotboll att göra.

Största fotbollsturneringarna i Världen

Det finns en hel del olika fotbollsturneringar i världen, men vilka är egentligen de absolut största och bästa. Det finns såklart delade meningar om det men vi har listat några av världens topp 10 största fotbollsturneringar världen över. Detta är inte en officiell lista utan en lista som vi tycker stämmer bra.

 • Champions League
 • Europa League
 • Fotbolls VM
 • Fotbolls EM
 • Copa de America
 • Afrikanska mästerskapet
 • Fotbolls OS
 • Asiatiska mästerskapet
 • Nations League
 • Svenska Cupen

Virtuell fotboll

Fotbollen har som sagt haft otrolig stor påverkan på annat än bara utövarna, företag och andra marknader. Om vi kikar närmare på de med högst attraktionsvärde så är fotbollsspelet FIFA något som spelas världen över. Du har säkert tidigare hört talas om ’’FIFA 16’’, ’’FIFA 20’’ eller ’’FIFA 21’’. Det är fotbollsspel som används på spelkonsoler som datorer, Playstation, XBOX m.m. FIFA har blivit världsberömt och spelas även av de riktiga utövarna av sporten.

Spelare som Kylian Mbappé, Neymar och Andréa Pirlo är flitiga användare av spelet men även Zlatan Ibrahomovic spelar då och då. Lite rolig fakta är att det italienska landslaget spelade FIFA natten innan man skulle spela VM-final mot Frankrike 2006. Lyckligtvis så vann man även finalen. Något som har börjat bli populärt är e-sport där många lag, som till exempel Paris Saint Germain har en eller två representanter som representerar Paris Saint Germain i just spelet FIFA. Där olika representanter världen över får möta varandra för att göra upp om vilket lag som är bäst på e-sport.

FAQ – Vanliga frågor och svar om fotboll

Vilket lag är det bästa i världen enligt FIFA?

Eftersom att fotbollen ständigt förändras och utvecklas på alla möjliga vis så är det svårt att ta ut ett lag som är bäst. Ett lag som var bäst för tio år sedan som till exempel FC Barcelona som ofta vann ligan och Champions League kanske inte vinner lycka mycket titlar i dagsläget som till exempel Juventus. Det är svårt att ranka vilket lag som är bäst överlag men man brukar säga att laget som vinner FIFA Champions League är det bästa lagen just det specifika året. Champions League spelas i Europa där endast europeiska klubbar får delta och man brukar säga att europeisk fotboll är bäst både ur ett kvalitetsmässigt och ekonomiskt perspektiv.

Vilket lag har flest vinster i Champions League?

Det spanska laget Real Madrid har flest vinster i Champions League med sina 13 titlar, följt av det italienska laget A.C. Milan som har sju Champions League-titlar men tyvärr inga när Zlatan Ibrahimovic spelat i klubben. Man kan därför säga att Real Madrid är det främsta laget genom tiderna, men behöver nödvändigtvis inte vara det bästa laget i dagsläget. Tyska Bayern München vann Champions League senast i finalen mot det franska Paris Saint Germain.

Vilken liga är bäst?

Det är inte helt enkelt att svara på den frågan, man kan definiera den på olika sätt. Senaste åren har de spanska lagen varit de mest framgångsrika lagen vilket talar för att den spanska ligan kan anses vara den bästa ligan. Svensk fotboll är inte riktigt där ännu. FIFA rankar alla lag.

Vilken fotbollsspelare är bäst genom tiderna?

I modern tid så pågår en ständig diskussion kring portugisen Cristiano Ronaldo och argentinska Lionel Messi. I sverige är det Zlatan Ibrahimovic. Det finns inte riktigt någon majoritet som menar på att den ena är bättre än den andra, men alla är överens om att det bara är att luta sig tillbaka och se dessa två herrar underhålla hela världen så länge som de är aktiva.

Hur gör jag om jag vill börja spela svensk fotboll eller känner någon som vill?

Om du är intresserad av att själv spela fotboll eller känner någon vän eller familjemedlem som önskar att spela fotboll så är det bara att kontakta de lokala fotbollslaget som du vill börja spela i. Om du inte vet vem du kan ringa så kan du säkert hitta något telefonnummer på google alternativt kontakta kommunen som kan vägleda dig till den personen som kan hjälpa dig att placera dig eller t.ex. ditt barn i ett fotbollslag.

Hur gör man om man vill se en fotbollsmatch live?

Om du vill se en fotbollsmatch live så kan du gå in på lagets hemsida som du vill se matchen och köpa biljetter online. Har du inte möjlighet att ta dig dit så kan du kontakta bolaget som har rättigheterna för att sända fotbollsmatchen och köpa ett abonnemang, eller kanske enbart en specifik match så att du kan se matchen antingen via din dator eller TV. Det är inte gratis att få se Zlatan lira.

Får fotbollsspelare lön?

Ja, de flesta fotbollsspelarna får lön, det är dock något som skiljer sig extremt beroende på vilket lag du spelar för och hur pass bra spelaren är. Det kan handla mellan allt ifrån några tusenlappar i månaden i exempelvis division två i Svensk fotboll till flera miljoner i månaden om man exempelvis spelar i engelska Premier League. Zlatan Ibrahimovic är en av de bästa betalda spelarna.