Champions League

Champions League även kallat CL är det absoluta finrummet inom fotbollen i Europa. Denna turneringen spelas varje år och ses av flera miljoner tittare Världen över. Här gör de absolut bästa fotbollslagen och spelarna upp om pokalen varje år. Detta ses som den mest attraktiva turneringen för klubblag i Europa. Förutom att vinna ligan så är detta det man som lag, tränare, spelare vill vinna. Konkurrensen är tuff och alla vill spela i Champions League. Stora som små lag har chansen att visa hur bra dom är.

Läs mer om Champions League hos tipsbetting.se

Om Champions League

Idag heter turneringen UEFA Champions League men kallades sedan tidigare Europa Cupen. Turneringen spelade man första gången år 1955 och arrangeras av UEFA varje år. Från och med 1992 ändrades namnet till nuvarande titel. Från början var det enbart mästerklubbar som fick delta i eventet men sedan 1997 så får även andra och tredjeplacerade klubbar delta i turneringen. Vilka ligor som får mer än en plats till CL baserar man på den högst rankade högstadivisionerna i Europa. Vissa länder får alltså mer platser än andra beroende på hur bra ligan är. Sverige som ett exempel har enbart en plats. Även vinnaren av Europa League får en direktplats till CL.

Upplägget för turneringen Champions League

Först och främst så har vi kvalomgångar där lag får kvala till sig en plats till gruppspelen i Champions League. Exempel är ligor som har två direktplatser och en kvalplacering. Kvalet håller på under större delar av säsongen och sedan startar gruppspelen vilket innebär att hela 32 lag delas upp i 8 grupper. Dessa lag möter varandra två gånger, alltså en match på hemmaplan och en match på bortaplan.

Lag från samma land får inte spela i samma grupp. Två lag från varje grupp går vidare till slutspel. Lagen som kommer etta i gruppen lottar man sedan mot de lagen som kommit tvåa. Lottningen sker i livesändning för att det inget ska vara uppgjort sedan innan. Ofta är det kända profiler och spelare inom fotbollen som sköter lottningen. Det innebär att det ger fördel att vinna gruppen när det är dags för slutspel i turneringen. När gruppspelen är klara går man vidare till åttondelsfinalerna, semifinalerna och sedan finalen som man spelar på neutral plan. Champions League är extremt spännande!

Poäng i CL turneringen

Precis som i vilken match som helst så ger en vinst 3 poäng ett kryss 1 poäng och en förlust 0 poäng i CL. I denna turnering så räknar man hemma och bortamål vilket innebär att alla mål kan ha en stor innebörd. Exempel: PSG – Barcelona möts först i Barcelona där resultatet blir 2-2 och i returmötet i Paris så blir det 1-1 vilket ger båda lagen 3-3 i mål under två matcher. PSG blir då det laget som går vidare i CL just för att man la 2 mål på bortaplan och Barcelona enbart gjorde 1 mål på bortaplan. Så alla mål är viktiga i denna turnering är väldigt viktiga för lagen.

Framgångar i CL

Det landet som har haft störst framgång i Champions League hittills är Spanien och lag från La Liga. Real Madrid är det laget som har vunnit flest gånger och dessutom tagit segern tre år i rad vilket är ett rekord. Barcelona har också vunnit CL några gånger.

Andra länder som har haft framgångar i CL är Italien med tre klubbar Milan, Juventus och Inter som vunnit turneringen. England har haft Liverpool, Chelsea, Nottingham Forest, Aston Villa, Leeds United och Arsenal som vinnare. Tyskland har haft Hamburg, Frankfurt, Borussia Dortmund, Bayern Munchen och borussia mönchengladbach som vinnare. Största framgångarna Sverige har haft i CL är Malmö FF som tog sig till gruppspel. Hitta speltips på Champions League matcher!

Topp fem klubbar i Champions League är: Real Madrid (13 vinster), Milan (7 vinster), Bayern Munchen (6 vinster), Barcelona (5 vinster), Liverpool (6 vinster).

Champions League 2021 gick till historian där två Engelska lag gjorde upp om titeln i en Champions League Final, Manchester City och Chelsea. Det trodde man inte när man såg Champions League tabellerna från tidigare år.

Tipsbetting.se - FAQ - Vanliga frågor och svar om Champions League

FAQ – Vanliga frågor och svar om Champions League

Vad är Champions League?

Det är en av världens största och mest ärorika fotbollsturneringar i världen inom klubblag. Även om turneringen inkluderar endast lag från Europa så är det ändå en av världens största och mest tittade turnering.

Hur många lag tävlar i Champions League?

Det är 32 lag delas upp i 8 grupper där tillslut 2 lag möter varann i en final om titeln.

När grundades denna turneringen?

Turneringen spelades första gången år 1955 och arrangeras av UEFA varje år. Från och med 1992 ändrades namnet till nuvarande titel.

Vilket lag har vunnit CL mest gånger?

Det är Real Madrid med hela 13 vinster, vilket är stort!

Vart kan man betta på CL?

På alla våra spelbolag som du hittar i listan så erbjuder dom sina spelare betting på Champions League.

Men vad kan man göra i pausen under en CL match?

Testa att segla in på Spelstart.se och hitta ett casino att spela slots på.

Hur kan man kolla på Champions League TV?

Alla länder har sina egna kanaler och 2023 så är det Telia och Cmore som gäller för oss Svenskar.

Var spelas Champions League finalen år 2023?

Den spelas på Atatürk Olympic Stadium i Istanbul, Turkiet. Lördag den 10 Juni 2023