Hockey

Hockey » Läs mer om Svensk Hockey. Följ ishockey från SHL till NHL. Självklart mycket annat om denna underbara sport där Sverige dominerar!Det går inte att förneka att ishockey är en av de största sporterna i Sverige tillsammans med fotboll. Därför kan vi också stolt säga att Sverige är en av det bästa och mest framgångsrika länderna när det kommer till hockey. Både när det kommer till Svenska landslaget men också individuella spelare. Sverige har skickat iväg så många proffsspelare från SHL och Svensk hockey till exempelvis USA och deras största liga NHL, vi står för många övergångar i hockey. Där ser man också många legender och ikoner som kommer ifrån Sverige. För att nämna några legender:

 • Peter Forsberg
 • Henrik Zetterberg
 • Mats Sundin
 • Börje Salming
 • Henrik Lundqvist
 • Henrik Sedin

Men det finns många fler legender och många fler skapas hela tiden. Så för oss Svenskar är det därför väldigt kul att följa alla spelare värden över. Sen kan vi också vara stolta över vår inhemska liga som är inkörsporten till de större ligorna. Vi kommer att gå in mer på detalj när det gäller hockey-sverige och SHL vilket är den Svenska Hockeyligan. De flesta älskar nämligen svensk hockey i avlånga hockeysverige!

Ursprung och Historia om hockey

Det var på 1800 talet som vad vi idag kallar Ishockey skapades i Kanada. Den första moderna ishockeymatchen spelades i Montreal, Kanada 1845 och än idag är Kanada en av de starkaste nationerna när det gäller ishockey. I slutet av 1890 talet så började det bli allt mer populärt med ishockey i USA och sporten fick fotfäste väldigt snabbt och det spred sig till alla håll och kanter och idag är även USA en av de starkaste nationerna när det gäller ishockey, samt att dom har den absolut starkaste ligan NHL vilket är National Hockey League.

Idag är sporten ishockey populär världen över men domineras av länder med lite kallare klimat. Vilket är logiskt! Sverige har många gånger legat på IIHF världsrankinglista som nummer 1. Vilket är helt fantastiskt också med tanke på hur få människor som bor i Sverige. Om man jämför med ytterligare länder som USA, Kanada, Ryssland osv. De fem bästa nationerna inom ishockey:

 1. Sverige
 2. Finland
 3. USA
 4. Kanada
 5. Ryssland

Men ordningen i listan är slumpmässig. Detta är definitivt också värdens bästa länder när det kommer till ishockey och där är vi stolta att Sverige är med.

De största hockeyligorna i följande länder

LandHockeyliga
SverigeSvenska Hockeyligan (SHL)
FinlandFM-ligan
USANational Hockey League (NHL)
KanadaNational Hockey League (NHL)
RysslandKontinental Hockey League (KHL)

Förklarat den svenska hockeyn

Svensk hockey

Svensk hockey, här har vi kvalitet och kvantitet! Därför är Sverige är en av världens mest respekterade länder när det kommer till ishockey. Svenskarna har allt gjort sig ett namn på den stora ishockey scenen. Man har flera gånger rankats som världens bästa nation och många legender har skapats. Detta gör det väldigt roligt att följa ishockey internationellt men framförallt att kika på Svensk hockey som är grunden och startskottet för våra talanger som tar klivet från SHL (Svenska Hockeyligan)  till exempelvis den stora scenen NHL (National Hockey League) i USA.

Spelare fostras i Sverige och många talanger är väldigt unga. Från att ta sig upp från den lokala klubben till att nå ligor som Hockeyallsvenskan och sedan välja ett lag i SHL inom Svensk Hockey. Det går många gånger undan med kontrakten och många spelare säljs utomlands men hittar ofta tillbaka till SHL i något skede i karriären.

SHL (Svenska Hockeyligan)

SHL är Sveriges högsta division när det kommer till ishockey. Tidigare kallade man denna liga också för Elitserien men namnet byttes säsongen 2013/2014 till nuvarande SHL. Själva ligan i sig grundades år 1975 vilket inte är allt för länge sedan. Ligan innehåller totalt 14 lag som har tagit sig upp från Hockey Allsvenskan vilket är Sveriges andra bästa liga. Dessa 14 lag tävlar mot varann tills det är dags för slutspel. Från och med säsong 2020/2021 så har man infört ett helt nytt koncept när det gäller slutspelet. Här var även Betsson en gång i tiden stolt huvudsponsor för SHL!

SM-Slutspel i hockey

Här har vi också största ligan i Svensk hockey. Alla lag spelar också om att bli bäst inom Svensk ishockey. Det är en lång väg dit och många matcher ska spelas innan man ens når till SM-slutspel. Ett SM-slutspel innebär att de bästa lagen spelar många intensiva matcher mot varann. De bästa 6 lagen från ligan blir direktkvalificerade till slutspelet.

Men lagen som slutade 7-10 plats i ligan får göra upp i åttondelsfinaler med bäst av 3 matcher. Där vinnarna får slutspelsplatser dom också. De förlorande lagen från 7-12 i ligan är säsongen slut. Lag 13 och 14 åker på att möta lag från Hockeyallsvenskan. Vilket betyder riktigt tuffa matcher i och med att två lag vill stanna kvar i högsta ligan medans två lag vill upp i högsta ligan. Dessa matcher är bäst av 7 matcher precis som slutspelet. En ganska långdragen process med så många matcher i rad.

Kvartsfinalerna, semifinalerna och finalen spelas också bäst av 7 matcher. Dessa matcher spelas väldigt intensivt och tätt mellan matcherna. Det bäst placerade laget i serietabellen får fördelen att börja på hemmaplan. Slutspelet spelas varannan match hemma och varannan borta.

Ettan i ligan spelar kvartsfinal mot den lägst placerade vinnaren från Play In. Det betyder att man får ganska stora fördelar att faktiskt vara högst placerade laget i serien. Andra bäst placerade möter den andra vinnaren från Play In. Trean möter sexan och fyran möter femman osv.

Det är alltså lägst placerade lag som möter bäst placerade lag. Också näst lägst placerade lag möter näst bästa placerade lag. Detta är själva upplägget. Så därför är det väldigt viktigt att inte placera sig sämst. Då får man möta det allra bästa laget!

Huvudsponsor för SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan 2022

Förra året såg vi Betsson som huvudsponsor för SHL hockey i Sverige. Numer har Svenska Spel tagit över huvudrollen som huvudsponsor över SHL. Man har ju inte längre kvar den rollen för Allsvenskan och Superettan i fotboll där Unibet istället tog över, utan de tar därmed över i hockey Sverige istället. Svenska spel är alltså även huvudsponsor för SDHL och Hokeyallsvenskan utöver SHL och avtalet löper till Juni 2026. Hur mycket pengar detta avtalet är värt återstår att se framöver om det kommer fram.

Lag som spelar eller spelat i SHL

Här kommer vi att presentera några av de lag som just nu spelar eller har spelat i SHL:

 • AIK
 • Brynäs IF
 • Djurgårdens IF
 • Frölunda HC
 • Färjestad BK
 • HV71
 • IF Björklöven
 • IF Oskarshamn
 • Karlskrona HK
 • Leksands IF
 • Linköping HC
 • Luleå HF
 • Malmö Redhawks
 • Modo Hockey
 • Mora IK
 • Rögle BK
 • Skellefteå AIK
 • Södertälje SK
 • Timrå IK
 • Västerås IK
 • Växjö Lakers HC
 • Örebro HK
 • IK Göta (Göta Traneberg IK)
 • Gävle GIK

Så det finns en hel del lag i Sverige som har spelat i detta finrum och tävlat om att vinna GULD och vidare till Champions League i Hockey. Det finns såklart lag som är ganska självklara att dom spelar i SHL. Sen har vi vissa lag som flera gånger har tagit SM-GULD i Sverige. Vi tänkte slänga upp en lista här nedan på de lag som har flest SM-GULD.

Dessa lag har flest SM-GULD:

 1. Djurgårdens IF (16)
 2. Brynäs IF (13)
 3. Färjestad (9)
 4. IK Göta (9)
 5. Hammarby IF (8)
 6. AIK (7)
 7. Södertälje (7)
 8. HV71 (5)
 9. Frölunda HC (5)
 10. Leksands IF (4)
 11. Skellefteå AIK (3)
 12. Malmö Redhawks (2)
 13. Modo Hockey (2)
 14. Växjö Lakers HC (3)
 15. IF Björklöven (1)
 16. Luleå HF (1)
 17. Gävle GIK (1)

Så det finns en hel del olika lag som faktiskt vunnit SM-GULD sedan 1922. Vissa klubbar finns inte idag eller har slagits ihop med något annat lag medans andra lag fortfarande ligger i toppen år efter år. Det är det som är så mysigt med Svensk Hockey att alla lag känns så lokala. I princip alla hockeylag beskriver vilken ort laget kommer från.

Hockeyallsvenskan

Hockeyallsvenskan är andra högsta divisionen i Svensk hockey. Även här i denna ligan så är kvaliteten riktigt bra. Många spelare kör ett tag i denna ligan för att sen ta sig vidare till SHL eller andra delar av världen. Exempelvis många lockas till NHL direkt från Hockeyallsvenskan eller SHL.

Mycket av våra talanger kommer från de lägre ligorna i Sverige och tar sig fram väldigt snabbt. Alla lag i Hockeyallsvenskan spelar först och främst för att vinna en direktplats i SHL.

Slutspel i Hockeyallsvenskan

Nu kommer också slutspelet att spelas som en cup istället. Vilket innebär att de lag som placerar sig på top 1-10 kommer att gå vidare till denna cupen men också kallade slutspelet. Topp 1-6 går direkt vidare till kvartsfinalen. Topp 7-10 får spela åttondelsfinaler istället. 7 möter 10 och 8 möter 9. Åttondelsfinalerna går ut på att spela bäst av 3 matcher. Den som vinner går vidare till kvartsfinal. Serievinnaren får bestämma motstånd bland de fyra lägst rankade lagen. Sedan får serietvåan bestämma motstånd och efter det serietrean väljer sitt motstånd osv. Kvartsfinalerna avgörs med 5 matcher sinsemellan och de två första matcherna spelas med hemmafördel för det högre rankade laget.

Sen är det dags för semifinaler. Där gäller samma princip som med kvartsfinalerna. Egentliga skillnaden är att här är det 7 möten lagen emellan som gäller. Den som vinner finalen har säkrat en plats i SHL till nästa säsong. De sämre lagen som kom på 13-14 plats får spela Play-Out vilket betyder att vinnaren stannar kvar i SHL medans förloraren åker ner till Hockeyettan vilket är 3e högsta ishockeyligan i Sverige.

National Hockey League (NHL)

NHL är den Amerikanska hockey ligan och kan också ses som en av de största i världen. Där ytterligare lag från både USA och Kanada spelar mot varann. Tempot håller världsklass och enbart de största spelarna i världen får spela här. Detta inklusive Svenska spelare som faktiskt är en av de mest attraktiva spelarna på marknaden. Många legender har skapats och många bra talanger kommer att spela i NHL i framtiden.

NHL grundades redan 1917 och har fram tills idag varit en av de största ligorna för ishockey. Idag är det 24 lag från USA och 7 lag från Kanada som utgör själva ligan. Det är också många matcher som ska spelas från många olika regioner och delstater. Som sagt även över landsgränser. Här har vi de största lagen i världen tillsammans med den absolut största och bredaste publiken. Vare sig du kollar på matchen live eller via TV så följs varje match av miljontals tittare världen över.

Dessa lagen har också vunnit Stanley Cup flest gånger:

 1. Montreal Canadiens (24) (Kanada)
 2. Toronto Maple Leafs (13) (Kanada)
 3. Detroit Red Wings (11) (USA)
 4. Boston Bruins (6) (USA)
 5. Chicago Blackhawks (6) (USA)
 6. Edmonton Oilers (5) (USA)
 7. Pittsburgh Pen (5) (USA)
 8. Colorado Avalanche (2) (USA)
 9. Los Angeles Kings (2) (USA)
 10. Philadelphia Flyers (2) (USA)
 11. Tampa Bay Lightning (2) (USA)
 12. Anaheim Ducks (1) (USA)
 13. Calgary Flames (1) (USA)
 14. Carolina Hurricanes (1) (USA)
 15. Dallas Stars (1) (USA)
 16. St Louis Blues (1) (USA)
 17. Washington Capitals (1) (USA)

Vanliga frågor och svar om ishockey, SHL och NHL

FAQ – Vanliga frågor och svar om hockey!

Vilket hockeylag är det bästa i världen enligt Tipsbetting?

Det är också väldigt svårt att säga vilket som är världens bästa hockeylag. Däremot kan vi säga att de lagen som spelar i NHL är de absolut bästa lagen som finns. Om man bortser från landslagen. Men tabellen ovan för visar vilka lag som faktiskt vunnit mest priser genom tiderna. Skulle vi nämna en topp 3 så skulle det bli:

Montreal Canadiens (24) Kanada
Toronto Maple Leafs (13) Kanada
Detroit Red Wings (11) USA

Det visar sig ganska tydligt att de kanadensiska lagen dominerar när det kommer till vinster.

Men vilken hockeyliga är bäst?

Det är också en ganska enkel fråga måste vi säga. Helt klart så är det National Hockey League (NHL) alltså den amerikanska ligan. Den dominerar alla ligor i världen och har absolut mest och bäst kvalitet. Mycket av den kvaliteten är hämtad från Sverige. Vilket gör det väldigt intressant att följa Svenska spelare i den bästa ligan.

Men vilken Svensk hockeyspelare är bäst genom tiderna?

När man pratar om bästa hockeyspelarna genom tiderna så är det enkelt att på rak arm säga Peter FOPPA Forsberg kungen av ishockey. Han är nog en av dom som också blivit mest populär och känd. Men om man ska gå via NHL ranknings så är det denna listan som gäller:

1. Nicklas Lidström
2. Mats Sundin
3. Peter Forsberg
4. Börje Salming
5. Daniel Alfredsson
6. Kent Nilsson
7. Mats Näslund
8. Anders Hedberg
9. Håkan Loob
10. Stefan Persson

Men hur gör man om man vill se en match live?

Det finns också många möjligheter att kolla på Hockey live. Antingen om du vill kika på ditt lokala lag eller också andra lag utomlands. Priserna varierar väldigt mycket från liga till liga. Här i Sverige går det att få tag i biljetter för runt 100kr och uppåt. Vill man kika på NHL matcher så får man vara beredd på att lägga lite mer pengar än 100kr. Men självklart så är det också en upplevelse att vara på en match live både i Sverige men också i andra länder. Vad vore sport utan en hockey lördag?

Men vad får en spelare i lön?

När det gäller hockeyspelare i Sverige så kan många tjäna en riktigt bra lön i Hockeyallsvenskan och SHL. Vi pratar också om många miljoner per år för de bästa spelarna. Däremot går det inte att jämföra lönerna som ges i USA och NHL. Där pratar vi dessutom riktigt höga belopp också precis som fotboll i de bästa ligorna i världen. Många Svenska spelare har fått riktigt bra löner och kontrakt när dom flyttat till USA och börjat spela i något NHL lag. Så lönerna kan vara riktigt bra!